Извънредното положение завари болярския град с необичайно пусти улици и минорно настроение (СНИМКИ)

0

 

Тишина, необичайно пусти търновски улици като за уикенда, пешеходци, които се броят на пръстите на двете ръце, очевидна липса на туристи…

Затова пък трафикът от автомобили в старата столица е доста солиден – явно хората предпочитат като по-безопасен метод да се предвиждат с личен превоз, отколкото с обществен, или да ходят пеша… По търновските булеварди се виждат и една – две полицейски патрулки, които проверяват дали мерките за извънредното положение се спазват.

Някой може би ще каже, че през втория ден на извънредното положение Велико Търново е призрачен град, но това е само привидно. Противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса вече действат, но… типично по български – не изцяло, видя екип на „Болярски новини“.

Парадоксално е, че болшинството от малките и средни магазинчета за дрехи, обувки, подаръчни стоки и т.н. дисциплинирано са хлопнали кепенците, за разлика от повечето големи търговски вериги за черна и бяла техника, които работят! Вярно е, че в тях няма струпване и клиентите също се броят на пръстите на двете ръце, но правилата са за това, за да се спазват…

Иначе пред някой аптеки и хранителни магазини има не малки опашки от чакащи. Причината е, че вътре се пускат по един, най-много двама души, а от вън поне хората се опитват да спазват някакво разстояние. „Пропускателен“ режим има и в магазинчетата за цигари, кафе, алкохол и вестници, а общото впечатление е, че търновци са възпитани, търпеливо си чакат реда и имат нагласата, че през следващите няколко седмици ще е така.

Синдромът на презапасяването обаче определено се усеща – клиентите на хранителните магазини сами признават, че пазаруват много повече, отколкото през обичайните дни. Повечето го правят съвсем съзнателно, но има и такива, които си вземат от почти всяка стока по две – за всеки случай, някак подвластни на минорното настроение. А резонно, най-оборотните стоки тези дни, освен хранителните продукти са всякакъв вид дезифектанти и лекарства. По аптеките има витамин „С“ и „D“, както и голям асортимент от имуностимулиращи препарати, уверяват търговците.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *