Почти 1000 търновци подадоха предварително попълнени данъчни декларации

Почти 1000 търновци подадоха предварително попълнени данъчни декларации

Новата декларация е значително по-удобна, споделят клиенти

1000 данъчно задължени лица от област В. Търново са подали предварително попълнените от НАП данъчни декларации за доходите за периода 10-16 март, съобщиха от приходната агенция. 80% от всички формуляри са подадени с ПИК /Персонален идентификационен код/, а останалите 20 % – с КЕП /Квалифициран електронен подпис/. В повечето случаи формулярите са подадени в непроменен вид, а в останалите случаи са добавяни ръчно доходи от наем и ползвани данъчни облекчения. Средното време за попълване на декларацията до момента е около 10 минути, като ползвателите споделят, че новата декларация е по-удобна за ползване и подаването й изисква значително по-кратко време.  Средното време за попълване на декларацията до момента е под 10 минути, като ползвателите споделят, че новата декларация е по-удобна за ползване и подаването й изисква значително по-кратко време.

Видео инструкция за ползване на новата данъчна декларация може да се види в YouTube канала на НАП на https://www.youtube.com/watch?v=qX8ePZs8To4.

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), имат достъп до предварително попълнена информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.

Срокът за подаването на декларацията е 30 април 2020 г., като отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март, припомнят от приходната агенция. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения.

От НАП съветват клиентите си да избягват лични посещения в офисите заради ситуацията, свързана с корона вируса,  като декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да бъдат извършени изцяло по електронен път без такса.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!