Във Велико Търново е ограничен достъпът до детските площадки, 12 обекта са затворени заради неспазване на санитарните мерки

Всички детски площадки във Велико Търново вече са затворени, за да се избегне струпване на хора. Това е поредната противоепидемична мярка, която кметът Даниел Панов и общинският кризисен щаб предприемат срещу разпространението на Covid-19.

Щабът заседава извънредно заради съобщения от Националния оперативен щаб първи случай на заразен с Covid-19 в старопрестолния град. В края на миналата седмица великотърновецът се е върнал от София. В момента е под карантина. Установени са групите, с които той е бил в контакт. Всички лица са поставени под карантина, органите на реда осъществяват строг контрол и към настоящия момент няма нарушения от страна на контактните лица.

Общо 88 души в областта са под карантина към 13,00 ч. днес, съобщиха областният управител проф. Любомира Попова, директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов и директорът на Регионална здравна инспекция д-р Евгения Недева. На 82 души са отпаднали карантинните мерки. Последните разпореждания на здравния министър са, че не се допуска събирането на двама и повече лица в третата възраст на обществено място, независимо дали е открито или закрито. Патрулиращите органи на реда следят за струпвания и ако установят случаи, издават устни разпореждания за разграничаване на хората един друг. При неспазването им се прилагат последващи по-строги мерки.

Добрият пример – седем жители на Килифарево, които се завръщат от Германия и Франция, незабавно са се свързали с кол-центъра в Община Велико Търново, РЗИ и ОД на МВР. В отделен имот в района на Килифарево те се поставят под 14-дневна задължителна карантина.

Продължават ежедневните проверки на обекти, чиято дейност е разрешена в настоящите условия. Само във вчерашния ден с принудителна мярка са затворени 12 обекта заради неспазване на изискванията за хигиенни и санитарни мерки, както и за социална дистанция.По инструкция на Регионалната здравна инспекция магазините за дрехи втора употреба също следва да не приемат посетители.

Във Велико Търново продължава прилагането на всички противоепидемични мерки, сред които:

– системна дезинфекция на улиците;

– ежедневна дезинфекция на автобусните спирки и обществените пространства;

– два пъти дневно се обработват с дезинфектант автобусите и др.

Общината пусна и горещи телефони за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на възрастни, болни и самотни хора. Приети са над 140 обаждания, десетки доставки на стоки и консумативи от първа необходимост вече са направени. Телефоните са 0883 247410, 0883 247411, 0883247412.

Сигнали за нарушаване на карантината могат да бъдат подавани на номер 0878 920332.

Институциите работят в отлична комуникация по прилагането на противоепидемичните мерки. Няма причини за безпокойство и напрежение, категорични са от общинския кризисен щаб.

1 thought on “Във Велико Търново е ограничен достъпът до детските площадки, 12 обекта са затворени заради неспазване на санитарните мерки

  1. Вириолог казват: Могат ли децата ми все още да отидат на детската площадка или следобед да играят заедно?

    Според вирусолога Ван Леер е най-добре децата да ходят на детската площадка заедно, но заедно да играят на вътре (gaming) е неразумно.

    И

    „Не се допуска и събирането на повече от двама възрастни на едно място, без значение дали е на открито или закрито.“, информира кметът Даниел Панов.

    Това в глупости и опасно!! Един стар с един млад е просто толкова опасен или по-вероятно по-опасен за здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!