февруари 29, 2024

Във Велико Търново е ограничен достъпът до детските площадки, 12 обекта са затворени заради неспазване на санитарните мерки

1

Всички детски площадки във Велико Търново вече са затворени, за да се избегне струпване на хора. Това е поредната противоепидемична мярка, която кметът Даниел Панов и общинският кризисен щаб предприемат срещу разпространението на Covid-19.

Щабът заседава извънредно заради съобщения от Националния оперативен щаб първи случай на заразен с Covid-19 в старопрестолния град. В края на миналата седмица великотърновецът се е върнал от София. В момента е под карантина. Установени са групите, с които той е бил в контакт. Всички лица са поставени под карантина, органите на реда осъществяват строг контрол и към настоящия момент няма нарушения от страна на контактните лица.

Общо 88 души в областта са под карантина към 13,00 ч. днес, съобщиха областният управител проф. Любомира Попова, директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов и директорът на Регионална здравна инспекция д-р Евгения Недева. На 82 души са отпаднали карантинните мерки. Последните разпореждания на здравния министър са, че не се допуска събирането на двама и повече лица в третата възраст на обществено място, независимо дали е открито или закрито. Патрулиращите органи на реда следят за струпвания и ако установят случаи, издават устни разпореждания за разграничаване на хората един друг. При неспазването им се прилагат последващи по-строги мерки.

Добрият пример – седем жители на Килифарево, които се завръщат от Германия и Франция, незабавно са се свързали с кол-центъра в Община Велико Търново, РЗИ и ОД на МВР. В отделен имот в района на Килифарево те се поставят под 14-дневна задължителна карантина.

Продължават ежедневните проверки на обекти, чиято дейност е разрешена в настоящите условия. Само във вчерашния ден с принудителна мярка са затворени 12 обекта заради неспазване на изискванията за хигиенни и санитарни мерки, както и за социална дистанция.По инструкция на Регионалната здравна инспекция магазините за дрехи втора употреба също следва да не приемат посетители.

Във Велико Търново продължава прилагането на всички противоепидемични мерки, сред които:

– системна дезинфекция на улиците;

– ежедневна дезинфекция на автобусните спирки и обществените пространства;

– два пъти дневно се обработват с дезинфектант автобусите и др.

Общината пусна и горещи телефони за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на възрастни, болни и самотни хора. Приети са над 140 обаждания, десетки доставки на стоки и консумативи от първа необходимост вече са направени. Телефоните са 0883 247410, 0883 247411, 0883247412.

Сигнали за нарушаване на карантината могат да бъдат подавани на номер 0878 920332.

Институциите работят в отлична комуникация по прилагането на противоепидемичните мерки. Няма причини за безпокойство и напрежение, категорични са от общинския кризисен щаб.

About Post Author

1 thought on “Във Велико Търново е ограничен достъпът до детските площадки, 12 обекта са затворени заради неспазване на санитарните мерки

  1. Вириолог казват: Могат ли децата ми все още да отидат на детската площадка или следобед да играят заедно?

    Според вирусолога Ван Леер е най-добре децата да ходят на детската площадка заедно, но заедно да играят на вътре (gaming) е неразумно.

    И

    „Не се допуска и събирането на повече от двама възрастни на едно място, без значение дали е на открито или закрито.“, информира кметът Даниел Панов.

    Това в глупости и опасно!! Един стар с един млад е просто толкова опасен или по-вероятно по-опасен за здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *