Да имаш селска къща по време на карантина е манна небесна

1

Мила Милчева

Да слушаш пеенето на птичките сутрин, да се опияняваш от аромата на нацъфтелите дървета, да си пиеш кафето на открито, без да се притесняваш, че трябва да спазваш дистанция на два метра от някой. Това е преимущество за хората, които имат къщи на село сега, по време на социалната изолация заради епидемията от коронавирус. Освен ,че могат да се наслаждават на природата, те имат възможност и да свършат нещо полезно, докато са в карантина, защото е известно, че в един селски двор работа винаги има. Досегът до земята и възможността да посадиш в градината си зеленчуци, да отглеждаш плодни дръвчета или просто да се грижиш за лехите с цветя, със сигурност е начин за оцеляване в тези трудни дни и терапия за справяне със стреса.

Градските хора, затворени между стените на апартаментите си, рискуват да изпаднат в депресия, емоционален срив и да си навлекат куп други неприятни изживявания, ако не съумеят да си намерят интересни занимания по време на изолацията, казват психолозите.

Затова неслучайно много столичани тези дни наемат цели къщи за гости в района на Велико Търново, търсейки спокойствие и уединение за семействата си.

 

Сега, когато трябва да спазваме карантина заради коронавируса, в пълна сила можем да оценим предимството на селските къщи. От началото на годината има засилен интерес към този тип имоти, предполага се, че той ще се засили още повече и след края на извънредното положение. Това коментира за „Болярски новини” Калоян Ганев, собственик на една от най-големите агенции за недвижими имоти в региона „Сенчъри хоумс“.  Самият той се е изолирал със семейството си в селския си дом и признава, че това е много по-добре за децата му, за него и за съпругата му, отколкото да стоят в апартамента си в града.

Тенденцията, която се отчита в агенцията тази година, сочи, че все повече млади хора, най-често семейства, търсят имоти в селата около Велико Търново. Изключителен интерес и търсене, но много слабо предлагане има в Беляковец, Шемшево, Малък чифлик, Леденик и Дебелец, които са на път да се превърнат почти в квартали на старата столица. Около 40-50000 евро е най-често цената, на която се сключват сделките за сравнително поддържани хубави къщи.

През последните години са се увеличили сделките с търговия на имоти в селата Драгижево, Миндя и Мерданя. Това, на което всички купувачи държат, е селата да имат уреден транспорт до най-близките общински центрове, да имат магазини и да са благоустроени.

Въ времена на много въпроси пред икономиката, какъвто е сегашният момент с коронаривуса, за пореден път излиза на преден план истината, че една от най- сигурните инвестиции е в недвижим имот, посочва Калоян Ганев. Той не се наема да  прогнозира дали браншът на брокерските агенции ще бъде засегнат от кризата и е по-скоро обнадежден, че бизнесът ще съумее да стъпи на краката си. Страната ни е преживявала много природни , политически и икономически катаклизми във вековната си история, и е оцелявала, коментира Ганев.

 

 

About Post Author

1 thought on “Да имаш селска къща по време на карантина е манна небесна

  1. При нас в Испания се забрани пътуването до второто жилище.Това в никакъв случай не е ваканция.С голямото предвижване на хора пътува и вирусът.Трябва са сме отговорни.Ива населени места които отказаха достъп на идващите от Мадрид.Пазете се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *