От утре всеки ден в 12 часа камбаните във Велико Търново ще звънят 33 пъти до края на извънредното положение

0

М. Милчева

От утре всеки ден в 12 часа камбаните във Велико Търново ще звънят по 33 пъти до края на извънредното положение. Целта е от една страна да отбележим празника на града, който за втори път е отменян заради извънредни обстоятелства, както и да повдигнем духа на хората. Има много примери от световната история, когято камбаните са звънели в страни по време на криза и тежки времена. Това съобщи днес кметът Даниел Панов. Той се срещна с журналисти на един от контролно-пропусквателните пунктове в града на разклона за Леденик, заедно с главния секретар на МВР  гл. комисар Ивайло Иванов и директора на ОДВМР – Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

Мерките, които се вземат от институтициите, като КПП-тата в областните градове и всички други ограничения, не целят нищо друго освен да се минимизират лошите последствия от епидемията с коронавируса. Ако обаче те не се спазват, имаме готовност и за по-рестриктнивни мерки. Това съобщи главен комисар  Иванов. Той посочи, че  ако хората продължават да не спазват ограниченията за излизане и влизане в областните цетрове без основателна причина, може да се въведат подобни пунктове и за другите населени места, както и въобще да се забрани излизането от къщи или това да става само с декларация. За да не се стига до там, разчитаме на дисциплината на гражданите, подчерта главният секретар на МВР.

Целта е да се спре безцелното пътуване на хората – до село, до вилата и къде ли не. И аз имам възрастни родители  и искам да ги видя, но в името на тяхната сигурност няма да го направя, каза още Иванов.

В момента се разработва унифицирана декларация, която хората ще предоставят на полицаите на контролно-пропусквателните пунктове, посочи . В тази  декларация ще има настоящ адрес, постоянен адрес и адрес по месторабота, който ще бъде заверяван от работодателя.

Мерките, които предприемаме, са нови както за полицаите, така и за вцялата държава, нормално е да има неясноти и много въпроси. Но се надявам, че когато всички спазваме разпоредбите и сме обединени, ще се справим с кризата, посочи още гл. комисар Ивайло Иванов.

Докато се разпространят декларациите, тече гратисен период и хората само са съветвани да не излизат и влизат без причина м областните центрове. От вторник обаче мерките се затягат. Нямаме за цел нито да блокираме икономиката, нито самоцелно да глобяваме, а единствено и само да се ограничат контактите и движението, подчерта Иванов.

Като председател на Националното сдружение на общините, Даниел Панов подчерта, че от понеделник всички кметове на 264 български общини са в непрекъсната връзка. Всички въпроси се анализират в НСОРБ, имаме връзка с министерствата и оперативния, посочи Панов.

Той каза също, че всички кметства в общината днес работят по издаването на служебни бележки и за да отговорят на въпросите на гражданите.

Десетки са обажданията на телефоните, разкрити в колцентъра на Общината. Само днес до 11  часа е имало 12 разноса на домовете, както за хранителни проудкти, така и за изпъленние на рецепти по здравни книжки, за лекарства, батерии за слухови апарати и т.н.

Има и много хора в карантина, които звънят, за да им бъдат доставени продукти, допълни Панов.

7 КПП-та има изградени на територията на Велико Търново, съобщи старши комисар Машов, който за пореден път призова хората да спрат самоцелните пътувания и да спазват ограниченията, наложени от властите, за да бъде преодоляна кризата с разпространението на коронавируса у нас.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *