Търновският бизнес: „Пазарът е блокиран, може да стане зловещо, държавата трябва да помага“

 

Тотално объркване, липса на информация, перспективи и адекватни държави мерки поне към момента. Това са преобладаващите впечатления сред представителите на част от средния и дребен бизнес във Велико Търново в сферата на услугите, търговията, която не е свързана с така наречените стоки от първа необходимост, ресторантьорството и хотелиерството.

Проверка на „Болярски новини“ установи, че местните предприемачи в момента имат къс хоризонт – в рамките на седмица-две. Много от тях вече масово разпускат служителите си в платен годишен отпуск. След като тази опция се изчерпи, работодателите ще помолят персонала си да излезе в неплатен отпуск. Ако хората откажат – предприемачите ще бъдат принудени да съкращават, макар че повечето от бизнесмените се опитват на всяка цена да съхранят своите служители. И да ги върнат на работа след като кризата с коронавирса приключи, а извънредното положение бъде отменено…

„Имам среден бизнес в сферата на търговията и услугите. В последните дни и двете замряха. В първата седмица на извънредното положение успяхме да удържим. Хората ни – около 25 човека, идваха на работа. Платихме им, защото се разплащаме всеки петък“, сподели местен предприемач. Освен производство, той държи и магазин в един от най-големите търговски обекти на старата столица, който обаче естествено е затворен. Надява се, че за времето в което магазинът не работи наем няма да се плаща. Тези логични очаквания обаче към момента все още никой не е потвърдил…

„След като изтече платеният отпуск на хората какво следва, доходи няма, резервите свършват, при запитване на банка за фирмен кредит ми отговарят, че трябва да се направи ипотека. Ако извънредното положение продължи много дълго, как ще плащаме ипотеката“,   пита предприемачът. И не крие опасенията си, че бизнесът ще бъда елиминиран на сто процента. После признава,  че той и повечето му колеги имат къс хоризонт – в дългосрочен ще могат да планират, когато държавата излезе със становище какво ще се случи с персонала на фирмите, които вече затварят.

„Мисля, че около 700 000 чиновници в България могат да бъдат по същата схема – една седмица платена и една неплатена. След като ние не работим, те кого всъщност обслужват?! След 10-15 дни се надявам да знам дали съм фалирал, или ще имам помощ от държаната, на която съм бил лоялен“, разсъждава още работодателят.

Друг едър търновски предприемач, който дава работа на 150 човека, предприема същите мерки. Неговият бизнес, макар да е в областта на хранително-вкусовата промишленост е сезонен, а изделията му не са от т. нар. „първа необходимост“.

„Ще работим, докато напълним складовете. После хората ще излязат в отпуска. Първо платена, а след това – неплатена, за да не се наложи да отидат на борсата, а в подходящ момент отново ще ги върнем на работа“, коментира и той. По думите му ако държавата не предложи спешни мерки за подпомагане на средния и дребен бизнес, нещата… „ще станат зловещи“.  Съветът му е да почерпим опит от страни като Германия и САЩ. В САЩ например всеки един гражданин получава кеш по 1 000 долара кеш, за да се стимулира потреблението.

Другият бранш, който вече търпи огромни загуби логично е туризма, наред с хотелиерството, ресторантьорството и всички съпътстващи бизнеси. Ясно е, че резервации за Великденските и майските празници няма не само във Велико Търново, но и в цялата страна. По-лошото е, че няма въобще яснота дали ще има летен туристически сезон…

Все още като че ли извънредното положение щади строителството, но и тук няма кой знае каква яснота. Засега по-малки загуби търпи шивашкия бизнес, който вече се пренастройва да произвежда защитни облекла и маски.

Логично, фалити не грозят аптеките и по-големите хранителни магазини, но и тук нещата са условни и няма предсказуемост, доверяват хора от бранша…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!