Д-р Стела Денчева, директор на болница „Д-р Трейман“: „Огромна благодарност на великотърновската фирма, която ни дари защитни облекла!”

0

М. Милчева

СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ –  Велико Търново получи дарение от 10 предпазни костюма, произведени във великотърновската фирма „Аглика“. В емоционален пост в социалните мрежи директорът на белодробната болница д-р Стела Денчева изрази благодарността си към дарителите за тяхната отзивчивост, бърза реакция и най-вече за загрижеността им за медицинския персонал.

Разговаряме с д-р Денчева за работата на медицинските специалисти по време на извънредното положение, наложено заради епидемията от коронавирус, за опасностите и превенцията и какви са нейните виждания като специалист за ситуацията в страната и Велико Търново.

– Д-р Денчева, изразихте благодарност към великотърновската фирма „Аглика”, която дари защитни облекла на болницата ви. Каква е ситуацията със защитните и предпазни средства при вас?

– Жестът на семейство Петкови и тяхната фирма наистина е огромен, защото в момента, дори и да искаме, няма откъде да купим защитни облекла, а компромис с персонала си не мога да правя. РЗИ преди време ни дадоха два костюма, но те са крайно недостатъчни, все пак тук работят 54 човека.

Ще обясня защо е важно хората да са защитени. Закупили сме бързи тестове за диагноза на коронавирус. В петък направихме на двама пациенти проби и те дадоха положителен резултат. При повторната проба в референтната лаборатория, пробите се оказаха отрицателни. А положителните проби са от там, че тези тестове вероятно откриват антитела срещу всички коронавируси, а не конкретно срещу този, въпреки, че дават много висок процент на специфичност. Тестовете са два типа – такива, които установяват антигени (наличието на самия вирус),  и такива, които установяват антитела – отговора на организма към самия вирус. При нас са тестовете за антитела.

За пръв път правим такива тестове и е нормално, че персоналът беше много притеснен. След този случай, от РЗИ ни предоставиха още пет защитни костюма, които също са крайно недостатъчни.

Точно тогава ми се обадиха от фирма „Аглика”, които казаха, че са започнали производство на такива облекла и искат да ги тестват при нас и да ни ги дарят. Жестът им е наистина благороден.

Проблемът е много сериозен. Освен, че няма откъде да си купим защитни облекла и маски, още по-трудно е положението с дезинфектантите. Засега сме заредени и ще изкараме още две-три седмици, но от пет-шест дни сме пуснали заявка да купим нови и се оказва, че няма.Стандартните предпазни средства, препоръчани от Министерството на здравеопазването, вече са на много високи цени. Преди петнайсетина дена купувахме кутия с маски за еднократна употреба по 7-8 лева, сега ни препоръчат фирма, от която да се купува една маска по 1,11 лв. Кутиите са по 100 броя.

И тук пак е мястото отново да благодаря на семейство Петкови и тяхната фирма „Аглика”, от които закупихме маски на нормални цени.

– Вие сте специалист по белодробни болести. Обяснете какво представлява коронавирусът?

– Трябва да сме наясно, че коронавирусите са много често срещани в обществото.Те са едно „голямо семейство” и причиняват стандартни бронхити, хреми и т.н. Този, който сега докара пандемията, е мутирал и причинява много по-тежко заболяване. Никой не се е срещал с него и той се разпространява с главоломна скорост. Той се „държи” като един грип, но тежък. Това е грип от РНК тип и много прилича на т. нар . свински грип или птичия грип. Те имаха същата биология и същия начин на разпространение. Пак бяха пандемии, пак заразяваха много хора и имаше голяма смъртност.

– Как преценявате мерките, които се взамат за ограничаване на заболяването?

– Да, хората трябва задължително да бъдат ограничени в контактите и съм напълно съгласна с това. Проблемът обаче е, че това е само първата стъпка. От там насетне, трябва да се даде отговор, какво правим с тези, които са съмнителни за коронавурис. Сега им казваме, стойте си у вас, но това не е достатъчно. Убедена съм, че и в момента има много заразоносители, които няма и да се разболеят, но разпространяват заразата. Втората стъпка е да се издирят всички тези хора, които са носители на вируса, и да им кажем какво да правят. Те сега си стоят вкъщи, паникьосват се и не знаят къде да отидат и какво да направят. Така че трябва да им се „разпише” пътя, който да следват . Според мен трябва да се правят тестове дори на хората, които не са съмнителни. Защото, ако се хванат навреме и се изолират дори от техните близки, ще се ограничи значително разпространението.

Радвам се, че специалист като проф. Костов е назначен да оглави новосъздадения Медицински съвет за борба с коронавируса. Ние се познаваме и ще говоря с него на тази тема, защото в края на краищата, страхът и паниката идват от там, че човек, притеснен, че е заразен, не знае какво да прави със себе си.

Не е тайна, че паника и страх има и сред медицинското съсловие, особено, когато липсват предпазни средства. Логично е никой от нас да няма желание да контактува с тези пациенти. Има риск да починат много хора, които не са болни от коронавирус, защото не са получили адекватна медицинска помощ именно заради страха, че са заразени.

Истината е, че нашето здравеопазване не е подготвено за такава ситуация. Няма апаратура, няма и специалисти, нямаме и защита.

– Никой не се наема да прави прогнози докога ще продължи целият този ужас. И все пак, от гледна точна професионалния ви опит, какво мислите?

– Мисля, че трябва да се върнем и да анализираме пандемията от свински грип, която се появи преди години. Два-три месеца беше много сериозен проблемът, после времето се стопли и нещата утихнаха. Тогава боледуваха много хора в страната и за нещастие, имаше много повече жертви. Надявам се сега, заради ограниченията, болните от новия вирус да са по-малко, жертвите също.

Коронавирусът прилича на свинския грип, но с няколко разлики. Този засяга повече възрастни хора, а по-малко деца боледуват. За разлика от свинския грип, който покосяваше предимно млади, включително и много бременни. Коронавирусът се разпространява много бързо, защото ние нямаме никакъв имунитет срещу него, или, както го наричаме в медицинските среди имаме „наивен” имунитет, който не го разпознава. И пак подчертавам, за съжаление, има много хора, които са носители на вируса без да знаят и от там тръгва голямото заразяване.

– Стана ясно, че в областната болница има обособена зала за потенциални пациенти с коронавирус. Как е ситуацията във вашето лечебно заведение?

– Сградата на нашата болница е стара, стъпалата са тесни и няма опция за носене на носилки по етажите. Имаме достатъчно легла, но реално достъпни са само пет от тях на първия етаж. Нагоре пациентите трябва да бъдат носени на ръце.Областната болница има спешно отделение, клиника по инфекциозни болести и реанимация и е логично там да бъде залата за болни от коронавирус.

Ние продължаваме да приемаме болни и да лекуваме, въпреки, че от миналата седмица доста се опразни болницата. Причината е, че хората са притеснени от болничен престой заради епидемията, както и посещенията си при лекари. Така че, има свободни легла, за разлика от миналата седмица, когато дори имаше листа на чакащите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *