Лекарят с коронавирус от Велико Търново е с тежка клинична картина, болните в страната вече са 190

0

Случаите на заразени с коронавирус у нас са 190. Повечето заразени са в София. В Плевен има 1 нов случай. Това съобщи тази сутрин на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Лекарят от Велико Търново винаги е бил в болница. Той е  от тази група млади хора, които са с тежка клинична картина, те са общо 8 човека. С двустранна бронхепневмония е.

Приет е със симптоми запневмония в инфекциозното отделение. Изследван е и е пуснат за домашно лечение, след това отново е приет в болница“, обясни още той.

„Не е казано, че трябва да се направи тест на всеки пристигнал от чужбина. Те са над 10 000, така че това е невъзможно. Ако има задух и проявява симптоми, трябва да се свърже с личен лекар и да бъде прегледан“, каза още Мутафчийски.

„Състоянието на повечето от заболелите е подобряващо се. В „Пирогов“ остава критично състоянието на двамата пациенти. Приетият вчера от друга болница е интубиран, а за другия критичен се правят опити да бъде екстубиран“, каза шефът на ВМА.

Той обясни, че във всеки голям областен град има зали, които за часове могат да бъдат превърнати в полеви болници. Мутафчийски разясни, че имаме над 15 000 легла в резерв и ще бъдат направени учения в градовете.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *