Отровният ток, който Христо Ковачки ни продава чрез евтин боклук

0

 

Сайтът https://breaking.bg/ с разследване за италианската връзка и офшорните империи на олигарха

 

Министъра на околната среда и водите да направи незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени у нас от ЕС, възложи миналия месец Върховната административна прокуратура. Ще се проверяват ТЕЦ-овете „Бобов дол“, „Брикел“, „Сливен“ и „Перник“, които са свързани с Христо Ковачки. Проверката се налага, заради обществената значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в близост до изброените инсталации. Ще се проверяват разрешителните по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците, включващи изгаряне на отпадъци. Повод за инспекцията са пристигналите на пристанище Варна – запад 127 контейнера с италиански отпадъци, припомня https://breaking.bg/ .

Според запознати става дума за симбиоза между бизнеса на ръба на закона, далавери с цени на тока, изкупуван от държавата и опасни за хората действия, нарушаващи куп закони. В горепосочените ТЕЦ-ове поголовно се гори боклук, което е абсолютно забранено, твърдят местни хора. Филтри или липсват, или на функционират, а боклукът се внася от Италия, като Ковачки чрез верига от подставени лица прибира пари от двете страни. Веднъж от Италия, където властите плащат за износ на боклук в чужбина и втори път – като изгаря отпадъците в тецовете си и инкасира печалби от произведената и продадена електроенергия.

Топлоенергията в ТЕЦ-овете на Ковачки е една от най-скъпите в България, и в Европа. Христо Ковачки е собственик и на „Топлофикация“ – Велико Търново. Предприятието е изключително проблемно и няма зимен сезон, в който да не е държало част от абонатите си на студено. За последната петилетка има над 100 аварии в мрежата си. Те не се отстраняват понякога с дни…

През миналата година възмутени търновци информират многократно кметът Даниел Панов, който пък уведомява ръководството на местната топлофикация, но Кавачки не взема мерки. Заради непостоянните мощности, от което страдат хиляди домакинства, се повреждат уреди. На 23 декември 2019 г.  КЕВР започна поредна проверка на „Топлофикация“ – Велико Търново.  Председателят на КЕВР изпрати писмо с искане за предоставяне на информация за причините за нарушеното топлоснабдяване и за мерките, които дружеството ще вземе за възстановяване на услугата. Същият ден – 23 декември и Омбудсмнът призова частното дружество да опрости на търновци сметките за дните, в които те не са получавали услугите на фирмата. През миналогодишният зимен сезон болярите получиха сметки от по над 40 лв. за кубик топла вода. Въпреки обещанието на фирмата на Ковачки, че през лятото на 2019 г. ще има генерален ремонт на топлофикационната мрежа чрез 20-дневна профилактика, която започна на 15 юли и продължи до …края на септември, още в началото на декември множество аварии оставиха търновци отново на студено.

Впрочем, Ковачки е посредник за продажбата на топлоенергия на „Топлофикация“ – София. Негова фирма е избрана без търг, благодарение на връзките на олигарха с високопоставен служител от Общинска банка.

Според запознати Христо Ковачки е проявил интерес и за изграждане на АЕЦ „Белене“ чрез офшорка, регистрирана на Сейшелите.

През миналата година четири бизнес – организации у нас поискаха разследване на фирмите на Ковачки и неговите електроцентрали заради данни за манипулиране цената на тока. Според бизнеса замесени в злоупотребите са топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен и Габрово, както и други…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *