Търновецът Момчил Йончев за коронавируса от Лондон: „Гара „Виктория“ в Лондон ежедневно обслужва над 10 милиона пътници, вчера минах съвсем сам!“

0

 

Известният великотърновски бивш журналист Момчил Йончев от няколко години живее и работи в Лондон. Екипът на „Болярски новини“ се свърза с него, за да разкаже от първо лице за ситуацията с епидемията. Предлагаме ви емоционалния му разказ:

„Лондон е пуст и животът тук не върви в нормалното си темпо. Хората все повече се страхуват от коронавируса, а болните и смъртните случаи се увеличават. Данните сочат, че към 20 март засегнатите от вируса в Обединеното кралство са били близо четири хиляди, като смъртните случаи са близо 200. Само в Лондон са хоспитализирани над 1200 пациента, а са починали 50. Лондон е в епицентъра на спиралното огнище на Обединеното кралство и днес / вчера б. ред./ са регистрира още 18 смъртни случая, като общият брой е 69 от повече от 1 200 случая. В четвъртък вечерта болницата „Нортвик Парк“ в северозападен Лондон беше принудена да обяви „критичен инцидент“, след като изчерпаха леглата за критични грижи. От там помолиха близките на болните сами да се грижат за пациентите, тъй като лекарите не могат да се справи с пациентите на Covid-19, които болницата приема. Още две болници в Южен Лондон също обявиха, че не са в състояние да приемат повече пациенти.

Животът на публичните места е спрял. Няма фитнес зали, заведения, ресторанти, кина, всичко е затворено. Някъде работят кафенета и заведения за бързо хранене, но покупките се вземат за вкъщи. Училищата и колежите, университетите също са затворени. На училище ходят само децата на т. нар. ключови работници – лекари, шофьори на обществения транспорт, полицаи, въобще хора, които са заети с грижите към обществото и няма кой да се грижи за децата им вкъщи. Останалите се обучават онлайн.

Днес /вчера б. ред/ ми се наложи да посетя една от банките. Вътре бяхме допускани по трима човека. Между нас и служителите имаше изградена допълнителна преграда, а те бяха с маски и ръкавици. В магазините също е направена допълнителна организация, като се пропускат хора на малки части и тяхното движение из магазините става по определен ред. След като миналата седмица магазините за хранителни стоки бяха буквално разграбени и вътре нямаше почти нищо, от днес вече започна да се наблюдава отново зареждане със стоки. Пред мен лично едни хора купиха 80 килограма ориз. Но като цяло търговските вериги носят своята отговорност и се стараят потребностите на населението да бъдат задоволени. Аз лично получих няколко имейла от Сейнсбърис кога и какво мога да си купя от магазина. Днес пазарувах и успях да купя това, от което имам нужда. Няма драстично завишаване на цените.

Много от работните места са затворени. В строителния бизнес, където работят повечето българи, за съжаление голяма част от строителните обекти са затворени и продължават да затварят. Не всички са засегнати от коноравирус, но не могат да направят доставки на материали за работа, което също спира работата, оставя хората без доходи. Аз самият не съм на работа поради тази причина.

Работя „Изграждане на вентилационни системи“ и миналата седмица в четвъртък спряхме работа, защото фирмата не можа да изпълни доставките за материали. За наше успокоение тук правителството взема необходимите мерки и всеки, който е засегнат от коронавирус ще получи обезщетение, равно на 80 процента от сумата, която е получавал на седмица. Банките и другите кредитни компании разсрочват заемите и дори отлагат плащанията, без да трупат наказателни лихви и такси. За това обаче само съм чел различни документи и съм слушал новини. Не ми се налагало да ползвам тези правителствени услуги и се надявам да не ги използвам. Самолетните компании дават възможност да се пререгистрира или да се върне самолетен билет, също без допълнителни такси. Въпреки тези мерки, хората са все по-притеснени. Достатъчно е само да видим втората по големина гара в Лондон, гара „Виктория“, където за пръв път аз минах съвсем сам. Тази гара всекидневно обслужва над 10 милиона пътници. А и това, че във вагона в пиков час пътувах сам, също е доста показателно, че хората в Лондон се страхуват. Засега не се съобщава за затворени или изолирани селища с правителствено решение“, разказа търновецът Момчил Йончев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *