Шест недоизлекувани деца са напуснали детското отделение в МОБАЛ, заради паниката на майка антиваксър, че детето й има коронавирус

0

Три дена момиченцето е поддържало температура над 39 градуса, преди да постъпи в болницата. То никога не е ваксинирано

Директорът на областната болница във Велико Търново д-р Стефан Филев и медицинският директор на болницата д-р Галина Гарева разясниха пред журналисти ситуацията с дете, лекувано в педиатрията, чиято майка обвини медиците в социалните мрежи, че то вероятно има коронавирус и не се лекува правилно.

Детето е постъпило в Спешно отделение на областната болница вчера около 14 часа. Прегледано е от дежурния лекар, назначени са лабораторни изследвания и ренгенография. Извършен е консулт с инфекционист. След като излизат резултатите, се установява, че детето е с двустранна бронхопневмония и с клинико-лабораторни показатели, които говорят за възпалителен процес. След консулта е установено, че няма данни за контакт на майката и детето с болни от коронавирус, с контактни на болни или друг показател, който да насочва към епидемиологична анамнеза за болни с коронавирусна инфекция. Работим по точно определени правила, дадени ни от МЗ и от Оперативния щаб, казаха от ръководството на МОБАЛ.

Детето е било в средно увредено състояние, поради което, след консулт с педиатър, е преценено, че неговото лечение трябва да продължи в Детско отделение на болницата. По тази причина то е настанено в педиатрията, назначени са му съответните вливания и адекватно лечение. Вечерта състоянието му се подобрява, но остават измененията на белите дробове, които протичат по типичната картина на бронхопневмония.

Д-р Филев уточни, че майката е антиваксър, детето никога не е ваксинирано. Нашият опит показва, че при децата, които не са имунизирани, бактериалните и вирусни инфекции протичат тежко,  тъй като те нямат съпротивителни сили.

Подходили сме много отговорно към случая, в края на краищата става дума за 4-годишно дете, каза д-р Филев. Той посочи, че клинико-лабораторните данни  говорят за бактериална, а не за вирусна инфекция. Снимките са изпратени в София в Гръдна хирургия на „Пирогов” за консултация. Така че детето в никакъв случай не е неглижирано. Сега то е стабилно, не се налага кислородна терапия, няма и температура, въпреки, че преди да постъпи в болницата, момиченцето е поддържало над 39 градуса поне три дена. Къде бяха родителите през това време, питат от болницата?

Вчера на детето е взета пробата за коронавирус към 17 часа, очаква се късно тази вечер или утре сутринта да стане ясно дали тя е положителна или отрицателна. Ако е положителна, ще се вземат всички епидемиологични мерки, които са налагат.

В момента в отделението има пет деца, шест са си тръгнали. Около 23 часа в отделението е настанала суматоха, заради страха на родителите, че децата им са били в контакт с момиченцето.

Децата, които са напуснали отделението, не са доизлекувани, посочи д-р Филев.

Детското отделение работи в нормален режим. Майката и детето са в самостоятелна стая, която не напускат, имат и лични предпазни средства.

Няма скрита информация около пациента с коронавирус, който лежи в МОБАЛ, категоричен е д-р Филев в отговор на коментари в социалните мрежи, че случаят се потулва.  Пациентът е сравнително стабилен, няма нужда от кислородотерапия, с добри кръвно-газови анализи е, но е с двустранна пневмония, което само по себе си е тежко състояние. Засега няма сериозни заплахи за него.Прилага се и лечението за коронавирус.

В болницата има достатъчно лекарства за поне четири пациенти в тежко състояние.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *