Благовещение е. Да вярваме и да се надяваме!

0

Християните празнуват днес Благовещение – деня, в която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще роди Божия син. Благовещение е ден, в който християните почитат майката и грижата й към децата.

В българския фолклор празникът се свързва с идващата пролет и това е отразено в повечето спазвани ритуали в този ден.

Вярва се, че на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и настъпва пролетта. По този повод хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори, в очакване на добри вести.

Сега, във времената на изпитания, всички ние имаме нужда точно от това. Да вярваме и да се надяваме, че обединени, смирени и вярващи, ще преодолеем трудностите, пред които ни изправи пандемията от коварния коронавирус!

Във фолклора празникът е известен като Благовец, а често е наричан „половин Великден“ и е свързван с множество поверия: хората започват нови начинания, за да им върви през годината; момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината; прескача се огън за здраве и пъргавост и да не хапят змиите.

Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

Имен ден празнуват: Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *