Над 2 000 заети в ресторантьорството във Велико Търново ще преживяват с под 200 лв. месечно, докато трае кризата

0

 

Ресторантьорският бранш във Велико Търново освободи от работа над две хиляди души, алармираха от областната организация на Българската хотелиерска и рестрантьорска асоциация. От там признават, че работодателите са предприели крайните мерки, защото заради извънредното положение, са затворени повече от триста обекта в старата столица и в цялата община.

„Вариантът за доставка на храна по домовете от заведенията се оказа неработещ, защото поръчките са много малко, коментира масовото освобождаване на персонал от заведенията във Велико Търново Петър Стефанов, председател на областната организация на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

 

По думите му собствениците на заведения за били принудени да пуснат хората на борсата, където обезщетението им ще е по 180-190 лева на месец.

 

„Ние нямаме никакви резерви“, признава Стефанов. Според него държавната мярка за подпомагане на бизнеса по схемата 60 към 40 за ресторантьорския бизнес е неработеща. Тя може да даде резултати за някакъв друг бранш, който работи с намален оборот.

 

„За съжаление при нас оборотът не е намален, той е нула. Ние нямаме никакви приходи, за да си позволим да плащаме заплати“, обобщи ситуацията съдържателят на няколко заведения в болярския град.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *