Ксилифор стана убежище на „безсмъртни” търновци, паркът пълен с народ, въпреки разпоредбите

0

М. Милчева

Великотърновци продължават да нарушават разпоредбите за мерки срещу коронавируса през почивните дни. В резултат на това и на проверките на полицията 15 човека ще отнесат глоба по 5000 лева, както стана ясно по-рано днес от съобщение на полицията. От Оперативния щаб обмислят нови, още по-строги мерки за ограничаване на движението и спазване на социалната изолация.

„Каква карантина?! На Ксилифор е пълно с народ!“ Това алармира читател на „Болярски новини”. Подобни твърдения се появиха и в много от търновските групи във фейсбук.

Явно манията „да прецакаме властта” продължава да владее съзнанието на хората в региона, които или не искат, или въобще не могат да проумеят, че става дума за живота и здравето не само на тях самите, но и на близките им. Под предлог „отиваме на чист въздух” с децата, десетки решават, че излизането в парка е съвсем безобидно. И както се очаква, там се събират на групи с други „отговорни” родители, децата се катерят по съоръжения и пързалки, кихат, кашлят и се сополивят на воля, пипат си устата, после прегръщат родителите си… Които се прибират в домовете си горди, че са изпързаляли полицията и доволни, че са осигурили на отрочетата си един час на открито. И са готови вечерта да ръкопляскат на балкона, за да покажат колко са съпричастни с медиците.

Изведнъж желанието да практикуват туризъм завладява и тези семейства, които в нормално време не можеш да вдигнеш от компютъра и да изкараш от вкъщи по никакъв начин.

Интернет и медиите завряха от мнения на „борци” за свобода и справедливост, че им се ограничават правата. Пак сме най-велики в света. По-велики от италианците, французите, германците, англичаните, които послушаха властите и се прибраха.

Да. Свободата липсва безумно на всички ни. Да. Желанието да скиташ без цел и посока по улиците, да пиеш кафе с приятели на слънчице, да поседнеш на пейка в парка, е неустоимо. Дори не сме си мислили, че ще копнеем за тези толкова обикновени неща. Но ще се наложи да го преживеем. За да оживеем и да не осиротеем.

(снимката е илюстративна)

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *