Битовият алкохолизъм добива невиждани размери по време на изолацията

М. Милчева

Продажбите на алкохол в търговската мрежа на Велико Търново се покачват. Продаваме повече спиртни напитки, основно ракия, мастика, водка, но се наблюдава и повишение в консумацията на вино и бира, споделиха собственици и продавачи на хранителни магазини в старата столица. Те не се наемат да изчислят с колко точно процента са се вдигнали продажбите, но отчитат скок.

Тенденцията не е случайна, имайки предвид социалната изолация, наложена заради епидемията от коронавирус. Преди дни излезе и изледване, което показва, че  продажбите на алкохол са скочили до небето и в Ню Йорк – епицентър на епидемията от коронавирус в САЩ, където магазините за продажба на спиртни напитки са от „основно значение“, за разлика от много други затворени заведения и магазини. Дейниъл Толман от Sutton Wine Shop в Манхатан споделя, че в някои дни оборотът е 3-4 по-висок от обичайното. Щатският Отдел за спиртни напитки потвърди за сериозното увеличение на продажбата на алкохол.

Темата за алкохола по време на карантина присъства активно в народния фолклор, който залива социалните медии през последните две седмици. „Ако не умрем от вирус, ще е от цироза!”, пише потребител на фейсбук. Друг пък посочва : „Всяка вечер пием с жената по една-две ракии. Ми тя била свястна жена…” Появиха се и стихотворни произведения „… няма как да има вирус, от ракия по-юнак/ ако се запъне малко, ще подкарам на първак”. Без ресторанти и заведения, без културни прояви, затворени между четири стени, все повече хора, някои от които никога неизкушавани от високите градуси, намират утеха в чашата. Вечерният риутал -ракийка със салатка, последвана от няколко чаши вино или бира, се повтаря във все повече домове.

Алкохолът е съпътствал живота на българите  от векове, той присъства и на хубавите, и на тъжните събития в живота ни, на празници и в ежедневието. Много е важно обаче да не се преминава към т.нар. вредна употреба на спиртни питиета, а това става обикновено, когато човек посяга към чашката, имайки някакъв проблем, посочва д-р Мариана Петрова, управител на Центъра за психично здраве във Велико Търново. Човекът си мисли, че чашата ще му помогне да се справи с проблема, независимо от какво естество е. Често това се случва и когато искаме да намалим стреса, защото се знае, че алкохолът има известен успокояващ ефект. Но когато изтрезнее, човек отново се изправя пред нерешените проблеми.

Не е учудващо, че сега, по време на епидемията, има засилена консумация на алкохол, най-малко заради слуховете, че високоградусовият спирт убива вируса. Хората обаче приеха тези твърдения буквално, че трябва да го приемат вътрешно. Изолацията вкъщи, голямата неизвестност пред цялото общество, страховете за работата, за издръжката на семейството, са все фактори, които провокират хората да посягат към чашата. Тук идва въпросът колко е дозата, която е позволена. Всичко зависи от организма на всеки човек, от метаболизма, който е строго индивидуален. Най-важно е да се внимава, когато се успокояваме с алкохола, да не се стигне неусетно до алкохолната зависимост, която вече е физическа и психическа болест. Особено уязвими са емоционално и психически лабилните хора. Болните от алкохолна зависимост са в тежест на близките си, могат да бъдат дори опасни и затова е важно да се предприемат всички мерки, да не се стига до тази фаза.

Нека да вярваме, че ще се излезем от трудната ситуация, в която ни постави епидемията от коронавирус, да намерим други, различни начини за успокоение, за да бъдем здрави и трезви след края на кризата, призовава д-р Петрова.

Българите изпиват средно по 12,3 л алкохол годишно, показва международно проучване, огласено миналата година. Това ни нарежда на шесто място в света по изпит алкохол на глава от населението, а средното количеството на изпития твърд алкохол в България е 5,3 л.

Според данните на Евростат българите харчат 1,7 % от общите си разходи за пиене. Това са приблизително 1,2 млрд. лв., или близо 400 лв. на домакинство. Харчим с 0,1 % повече от средното за Европейския съюз.

Според Националния статистически институт близо 15 % от българите пият всеки ден или няколко пъти през седмицата, а пиещите веднъж в месеца са 30 %. Статистика на Световната здравна организация показва, че българите пият най-много на Балканите. След нас са румънците със средно 10 л на човек, сърбите и македонците с 9 л, гърците – със 7 л, а турците пият най-малко – едва 2 л.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!