Водещи български юристи изнасят онлайн семинари и обучения по актуални теми, свързани с извънредното положение

Хиляди се включват във виртуалните дискусии, организирани от Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“

Поредица от онлайн семинари и обучения по актуални теми, свързани с извънредното положение започна от понеделник Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев”. В центъра обучаваме адвокати, но сега, по време на извънредното положение заради коронавируса, е важно да обясним конкретно и точно нормативната база на всички граждани, посочи председателят на Управителния съвет на Центъра великотърновският адвокат Йордан Цветанов. Още със стартирането си инициативата доби изключително широк обществен отзвук в редица медии, а адвокат Цветанов вчера беше обявен като „Личност на деня” в международното издание „Свободна Европа”.

Първата онлайн лекция на адвокат Мария Шаркова е била посветена на темата за различните по вид ограничения, които се налагат за противодействие на COVID-19. Юристката, която от години се занимава с медицинско право, е систематизирала всички издадени заповеди на здравния министър Кирил Ананиев и е обобщила законодателната рамка. По време на онлайн семинара Шаркова, колегите й и граждани повече от четири часа са обсъждали и дискутирали какви стандарти трябва да се спазват при прилагането на мерките от страна на държавата, къде е мястото на съдебния контрол и как да постъпват граждани и юристи в различни възникнали ситуации.

Само във фейсбук страницата на Центъра за обучение на адвокати  и в сайта на фондацията първата от серията лекции е гледана от над 6.5 хиляди души.

Сред лекторите са известни юристи като адвокатите Катина Бончева, Михаил Екимджиев, Златка Стефанова, съдия Калина Анастасова, и други. Те ще говорят за ограничаването на човешките права и докъде е допустимо то в извънредно положение; защитата по наказателни дела в извънредно положение и още.

Не съм съгласен с твърденията, че буквата на закона в извънредно положение не е толкова важна. Напротив, именно сега буквата на закона е съществена, защото всеки акт, който се изработва в извънредно положение и е писан „на коляно”, с който в последна сметка се ограничават  или отнемат права на граждани, трябва да бъде изключително прецизен, категоричен е Цветанов.

Според него  както управляващите, така и гражданите трябва да разберат, че в настоящата ситуация е особено важно при изработването на различни закони, наредби и заповеди да се ползват специалисти. „Министерството на здравеопазването не се справя особено добре с тази задача, особено като чета последиците, които възникват след многократното преиздаване и редактиране на една и съща заповед“, казва великотърновският адвокат.  По думите му е необходима по-задълбочена експертна работа преди публикуването на даден нормативен акт, иначе всички рискуваме да се окажем в недобра ситуация дали по време на извънредното положение или след него. Това особено важи за контролните органи, които често се чудят коя наредба е актуална и в сила към момента на извършване на проверката. Това провокира напрежение между гражданите и проверяващите.

Йордан Цветанов подчертава, че става дума за основни човешки права, за които човечеството се е борило хилядолетия – именно затова, когато се борави с тях, действията трябва да бъдат изключително прецизирани и отговорни. Това е причината за организирането на онлайн семинарите и обученията в Център „Кръстю Цончев”, които са насочени към адвокатите, но и към всички български граждани

Тук е мястото да изкажа благодарност на всички лектори, които се отзоваха и в кратки срокове подготвиха лекциите, без да претендират за авторските си права, посочи Цветанов.

По време на извънредното положение всички ние се учим в движение, никой от нас нито житейски, нито нормативно има опит от подобна ситуация, затова трябва да се отговори на всички въпроси по възможно най-адекватния и бърз начин, Сега не е времето за оплаквания и за конфронтация, както между гражданите, така и между отделните институции, подчерта той. Именно затова е необходима е мобилизация на всички нива, за да излезем по-бързо от кризата, казва Цветанов.

Първите 14 лекции, които провежда са оповестени на сайта на Центъра http://advotraining.bg/, както и на  фейсбук страницата му. Те ще са  всеки работен  ден от 14 до 17 часа. От екипа са почти готови и с цикъла лекции до края на месец април.

Над 6000 човека са гледали в реално време вчерашната лекция на адвокат Валентина Бакалова на тема „Спиране на административните и съдебни производства и удължаване  действието на срочни административни актове по правилата на чл. 3 и чл. 4 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение”.

Очаква се засилен интерес и към днешната онлайн беседа, която ще изнесе адвокат Йорданка Бекирска  „Родителската отговорност по време на извънредното епидемиологично положение и съхраняването на основното право на семеен живот. Изпълнение на съдебните решения за родителски права по време на кризисните мерки във връзка с  извънредното положение. Родителското отчуждение като форма на емоционално и психическо насилие в нарушение на правото на семеен живот”.

Цялата кампания, която реализираме в ЦОА е насочена освен към информираност на юристи и граждани, и към това да помогнем на хората да преодолеят психилогическия стрес от социалната изолация, включвайки се в дискусиите и обогатявайки своите познания, категоричен е Йордан Цветанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!