Регионален исторически музей-Велико Търново започва виртуална версия на рубриката „Непознатото наследство“

0

Регионален исторически музей-Велико Търново стартира виртуална версия на рубриката „Непознатото наследство“ (Из тайните на миналото). В рамките и, чрез 360-градусови снимки и 3D анимация, се представят непознати и любопитни експонати от фондовете на музея. Филмите са достъпни в каналът Регионален исторически музей-Велико Търново в YouTube https://www.youtube.com/channel/UCEizippSzWRI_j-0a1Q5qoQ , както и на сайта на музея www.museumvt.com  и във Фейсбук страницата на институцията.

„В случая предимство е възможността чрез технологиите да бъдат разгледани подробно експонати, които до този момент не са показвани пред публика, места, до които достъпа е ограничен, както и виртуалното реконструиране на обекти, които са претърпели своята трансформация във времето. Използвани са 360-градусови снимки, както 3D анимация на предметите и обектите. По този начин в рамките на 10-15-минутен филм пресъздаваме достоверно цялостна картина на обектите и експонатите“, поясни заместник-директорът на музея д-р Миглена Петкова.

Във виртуалната рубрика „Непознатото наследство“  могат да се видят филми за първия герб на Велико Търново и неговия създател Димитър Багрилов, звънеца на Учредителното събрание, търновския търговец Евстати Селвели, иконата „Mater Via Dolorosa” или „Св. Богородица Страдаща”, за археологическите находки от Арбанаси, забавните игри от древността, за сексуалното и сакралното в праисторията и др.

В своя YouTube канал Регионален исторически музей-Велико Търново ще представи виртуални разходки в своите експозиции, филми за Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ и за различни събития, като Античния фестивал „Нике-игрите на победата“ в Античния резервът „Никополис ад Иструм“, Средновековния фестивал, Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“ на крепостта Царевец и др.

YouTube канал Регионален исторически музей-Велико Търново – https://www.youtube.com/channel/UCEizippSzWRI_j-0a1Q5qoQ

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *