Днес се навършват 16 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов

0

Днес се навършват 16 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов.

Група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище „Николай Катранов“ в крайдунавския град.

Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 м по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 м. 38 души са спасени.

12 български деца от Свищов загиват във водите на река Лим. Жертвите са Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

След трагедията родителите на загиналите деца учредиха фондация „Ангели от Лим“. Всяка година през април фондацията организира  Дни на „Ангелите от Лим“.

На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на децата, които представлява пречупени ангелски криле.

За виновен за трагедията беше признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на 7 години лишаване от свобода, след обжалване присъдата му беше намалена на четири години. На 13 декември 2017 г. Илия Измирлиев загина в автомобилна катастрофа.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *