Красива и тъжна любовна история крие „Вилата“ в Килифарево

0

М. Милчева

Красива и тъжна любовна история крие „Вилата” в Килифарево. Каква е съдбата на сградата – архитектурен шедьовър и как изглежда отвътре тя разкрива в своите репортажи пътешественикът с камера Жоро Хаджиев.

 В специална поредица „Болярски новини” представя пътеписите на Хаджиев от красиви и забравени кътчета в района на Велико Търново, страната и чужбина. Неговите невероятни снимки са придружени с исторически стравки и разкази на жителите им, което дава краеведски познания за населените места и провокира читателите сами да споделят своите спомени.   

„Вилата”, както е известна в Килифарево, е строена през 1920-1921 година, по планове, закупени от австрийски архитект. Видният социалистически деец Трифон Саралиев /1888 – 1923/, следвал в градчето Клостернойбург, край Виена. Влюбва се в дъщерята на местен нотариус – Отилия, у когото е на квартира.

Сгодяват се и той я води в България. Явно тя е обичала лукса, защото заради нея Саралиев строи голяма къща. Бащата на момичето му закупува плановете именно от Австрия, за да може Отилия да се чувства като у дома си.

Видимо местният хайлайф е бил далеч под летвата на австрийката, свикнала с културния живот във Виена, защото тя остава около година (идва при построена вила, не е готвила на майстори, не е кълцала салати, не е вила баници, не е прала работни дрехи и т.н.) и се прибира набързо към виенско.

Така и не се женят.

Трифон Саралиев през 1923 г става главнокомандващ на възстанието против Деветоюнския преврат в Килифаревско и е убит в събитията.

Сега „Вилата“ има около 15 наследника, които по стар български обичай не могат да се разберат какво да правят с прекрасната сграда и тя по тази причина навярно скоро ще падне. Много жалко ще бъде!

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *