ноември 27, 2022

Проф. Пламен Павлов:  Ще продължаваме да настояваме денят на Априлското въстание – 20 април, да получи статут на официален празник

М. Милчева

Месеци наред няма отговор от държавните институции на предложението на фондация „Васил Левски“ денят на Априлското въстание – 20 април, да получи статут на официален празник.  Отворено писмо с предложението е внесъл още в началото на тази година проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет, който е председател на Управителният съвет на фондацията. Писмото е адресирано до президента, премиера и председателя на Парламента.

През април 1876 г., в името на една благородна и справедлива кауза, е предизвикана безпрецедентна по мащабите си кампания в защита на българския народ от страна на световната демократична общественост, пише в отвореното писмо.

„ Априлското въстание се отбелязва на 1 май, на 2 май, на 20 април в някои селища, има голям дисонанс в отбелязване на едно от най-важните събития в цялата ни многовековна история. Няма никакво съмнение, че Априлското въстание е ключът към нашата свобода. То доведе до Руско-турската война, до Цариградската мирна конференция преди това, до решенията после, за злощастния за нас, Берлински конгрес. Без Априлското въстание този възел, наречен източен въпрос, нямаше да бъде развързан в този момент и никой не може да предположи какво би станало с нас като народ. Факт е, че в резултат на Априлското въстание, на пролятата кръв, на жертвоготовността на хиляди българи, в крайна сметка нас ни има и сме на европейската и световната политическа сцена“, посочва проф. Павлов.

По думите му Априлското въстание се подценява и масово му се придава значение на локално събитие, което не е редно от историческа и обществена гледна точка.

„Не случайно големите чествания са в Панагюрище, в Копривщица, Брацигово, Перущица. Не че няма национално отбелязване, но то минава някак си така, под сурдинка. Едно от нещата, на което ние обръщаме внимание, е това, че няма точна дата, която да е закована и това разбира се е проблем. Моят покоен приятел и колега проф. Иван Стоянов, предишният председател на фондацията, пак представител на Великотърновския университет, имаше много интересна позиция, че трябва тези дати да се отбелязват по стила, в който са, по стар стил. Това противоречие – стар и нов стил, ние едва ли ще можем да го изчистим историците и обществото в близко време, но поне що се отнася до събития като Априлското въстание, до рождението на Христо Ботев би трябвало да ги отбелязваме на датата, на която са. 20-и април си е 20-и април и той трябва да бъде „закован“ в нашия национален календар. И от друга страна да бъде осмислено Априлското въстание като едно събитие от национално и международно значение, тъй като това не е локално събитие “, казва професорът от ВТУ.

Фондацията има за цел чрез отвореното писмо да бъде провокирана обществена дискусия по темата.

„Все още нямаме официален отговор от институциите. Вярно е, че живеем в едно много драматично време с пандемията от коронавируса, но в крайна сметка имено събития като Априлското въстание ни дават упование да гледаме с кураж към бъдещето. Тогава нашите предци са живеели в не по-леки условия, да не кажа в много по-тежки, но са имали една голяма идея, следвали са я, много от тях са загинали за нея и в резултат на това нас ни има. Това също ни задължава да бъдем дисциплинирани и мобилизирани като нация. Ние сега не можем да преодолеем нашите елементарни глезотии, грубо казано, за разхождане на кучета и т.н. Трябва да бъдат градирани приоритетите по някакъв отговорен начин“, подчертава професор Пламен Павлов.

Фондация „Васил Левски“ не се отказва и продължава да настоява пред институциите, които имат правомощията датата 20 април, денят на Априлското въстание, да бъде утвърдена за официален празник в България.

Отговорността ни днес като общество не трябва да е само към ежедневните проблеми и трудностите, породени от пандемията, но и към историята, защото тя е обществената ни памет, без която няма настояще, казва проф. Пламен Павлов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *