Четири предприятия започват масови уволнения

0

Layoff concept. Boss dismissed employee. Flat vector illustration

М. Милчева

В четири предприятия в областта започват масови уволнения. Уведомления за това са постъпили в Дирекция „Инспекция по труда“ във Велико Търново, съобщи директорката инж. Невена Стефанова.

Четиримата работодатели предвиждат масово прекратяване на трудовото правоотношение с работници и служители, като посоченият общ брой на хората, които ще бъдат освободени е 165. Основните длъжности, към които се отнасят уволненията в съответното предприятие, са машинен оператор на металообработващи машини, монтажник изделия от метал,  шлосер, общ работник и др.

Периодите, в които трябва да бъдат освободени работниците, е от 5 май до края на тази година. Основна причина, която е посочена  за предстоящите уволнения, е намаляване на обема на работа заради епидемията от коронавирус.

Множество сигнали са постъпили в Инспекцията по труда он началото на извънредното положение и те са свързани със заплащане на трудовите възнаграждения и обезщетения при прекратяване на трудовите правоотношения, посочи инж. Стефанова. Има и сигнали, с които се търси съдействие от инспекцията за получаване на необходимите документи при прекратяване на трудовия договор, получаване на оформета трудова книжка и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *