73-ма работодатели от региона са подали заявления по мярката 60/40 за помощ от държавата

0

Безработицата расте, но голямото повишение се очаква при данните за април

М. Милчева

73 заявления от работодетели са постъпили в Дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново за изплащането на компенсации на 629 лица по мярката 60/40. Това сочат данните към 21 април, съобщи директорката на ДБТ Бойка Ганева. Ежедневно се извършва обработка на документите и се оценяват работодателите относно това дали са допустими за тези компенсации.
Равнище на регистрираната безработица от 5,1 % отчита за месец март Дирекция „Бюро по труда” при 6,7 на сто за страната. Сравнението на месечна база показва увеличение от 0.8 пункта, а на годишна база нарастването е с 0.9 процентни пункта. За община Велико Търново безработицата е 4,01 %, за община Елена – 12,92 на сто. Традиционно най-високо е нивото в община Златарица – 19,41 процента. Съществено влияние върху динамиката на безработицата оказват мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в страната и въведеното на 13 март извънредно положение. Високи стойности на безработицата се очаква да се отчетат за месец април, когато беше и големият наплив от безработни да се регистрират на трудовата борса, посочи Ганева.

Общият брой на безработните за ДБТ към края на месеца е 2427, като спрямо февруари регистрираните са с 375 повече. Увеличение с 532 лица се наблюдава и спрямо същия период за миналата година.

За ползване на посредничеството и услугите на Бюрото по труда през март са се регистрирали 757 безработни лица, като 555 от тях след въвеждане на извънредното положение, 381 са посочили като причина кризата с коронавируса. Сред новорегистрираните безработни през март най-голям дял заемат освободените от сектор хотелиерство и ресторантьорство – 21,9 %, следвани от търговия – 21,4 на сто и преработваща промишленост – 13,8 на сто.

Постъпилите на работа през месеца са 376, като 94,1 % от тях са устроени в реалната икономика. След въвеждането на извънредното положение работа са започнали 177 лица. През месеца други 10 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез Бюрото по труда.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през месеца са 284, като 87,7 % от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост – 41 на сто, търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети – 14,8 %, строителството – 9,5 процента, хотелиерство и ресторантьорство – 6,3 на сто, селско, горско и рибно стопанство – 2,5 процента, посочи Бойка Ганева.

След 13 март и въвеждането на извънредното положение броят на заявените свободни работни места в ДБТ е 98, като преобладават тези за детегледачи, болногледачи, санитари, лични и здравни асистенти, търсят се хора в строителството и селското стопанство, специалисти в областта на информационните и комуникационни технологии, касиери и продавачи в хранителни магазини, както и работници по събиране и обработка на отпадъци.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *