От 3 до 10 000 лева безвъзмездна помощ ще могат да получат малките фирми

0

„Капитал“

Средствата са осигурени от оперативна програма „Конкуретноспособност” и целта им е да согурят ликвидни средства за малкия бизнес

Общ 173 млн. лв. ще бъдат предоставени като безвъзмездна помощ на микро- и малките фирми в страната за осигуряването на оперативен капитал за справяне с последиците от пандемията COVID-19. Средствата са осигурени от бюджета на оперативна програма „Конкурентоспособност“, като е възможно да бъде увеличен с пренасочване на допълнителни суми от другите оперативни програми. Това става ясно от публикуваната за обществено обсъждане процедура за подбор на проекти „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, съобщи „Капитал”.

Минимален размер на заявената безвъзмездна финансова помощ от дадена фирма е 3000 лева, а максималният – 10 000 лева. Тези пари ще може да се използват за разходи за поддържане на дейността на предприятието в срок от 3 месеца, като за да се получат, е необходимо да бъде доказан спад от 20% при месечния оборот. В случай че един и същ кандидат е подал повече от едно проектно предложение, ще бъде разгледано само първото.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 16:30 часа на 30 май 2020 г., като то ще става изцяло по електронен път през Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС.

Кой колко може да получи

Заявената безвъзмездна финансова помощ не може да надвишава 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г. Така в случай, че дадена фирма има 75 хил. лв. приходи от продажби ще може да кандидатства за грант от 7500 лева. Ако обаче дружеството е с приходи от 150 хил. лв. за миналата година ще може да получи максималната сума от 10 хил. лв.

Управляващият орган на програма „Конкурентоспособност“ ще извърши служебни проверки на декларираните нетните приходи за продажби, като може да изисква разяснения и документи по отношение на декларирания от кандидата размер.

Всички разходи, които ще се финансират, трябва да бъдат извършени след 13 март 2020 г. и да са приключили до датата на представяне на финалния отчет за изпълнение на проекта – 3 месеца след получаването на помощта. Всеки бенефициентът е длъжен да изготви и представи на Управляващия орган на програмата технически и финансов отчети, съдържащи информация относно цялостното изпълнение на дейностите и постигнатите резултати. Ще се изискват и съответните документи, които да докажат как и за какво са похарчени средствата.

Кой може да участва

Допустими по настоящата процедура юридически лица или еднолични търговци, които са регистрирани преди 1 януари 2019 г., и през 2018 г. и 2019 г. са осъществявали стопанска дейност. Те трябва да отговарят на изискванията за микро- или малко предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия – съответно с под 10 и 3.9 млн. лв. оборот и с под 50 души персонал и 19.5 млн. лв. оборот.

Кандидати може да са от всички икономически дейности, с изключение на селското стопанство и хранителната промишленост, които ще бъдат субсидирани през Програмата за развитие на селските райони. Условието е фирмите да имат спад от поне 20% в оборота за месеца, предхождащ този, в който е подадено заявлението за подпомагане, спрямо средно аритметичния оборот през 2019 г. Така например, ако се кандидатства през май, ще се вземат данните за април и те трябва да са с една пета по-ниски от средномесечните стойности за миналата година.

Друго условие е към 31 декември 2019 г. предприятието-кандидат да не е било вече изпаднало в затруднено положение.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *