Искаме да ни пуснат сред природата. Защо? За да продължаваме да правим свинщини ли?!

2

М. Милчева

Екоактивистът Влади Ванков: Хората, които не знаеха друг път, освен към мола и бара, хукнаха по горите. И се чудят какво да правят там

Мръсотия, нахвърляни боклуци, използвани латексови ръкавици и камари строителни отпадъци са заринали парк „Ксилифор”. Потресаващите снимки публикува Влади Ванков – екоактивист и организатор на десетки доброволчески акции за почистване на открити пространства в района на Велико Търново.

За съжаление, това е само едно от красивите места около старата столица, което е съсипано от човешката простотия. Преди карантината хората ходеха на работа по цял ден. Сега обаче голяма част от населението си седи вкъщи. Ясно е, че на всички им писва и искат да излязат на въздух. Ясно е също, че планината и гората са местата, където най-малко има опасност да те глобят, че не спазваш социалната изолация, казва Влади Ванков. Голяма част от тези, които преди бяха по моловете, по баровете и заведенията, дори и не знаят, че има такива места около Велико Търново, но сега изведнъж хукнаха да ги търсят. Големият проблем е, че преобладаващата част от тези „туристи” просто не знаят какво да я правят тази природа. Какво да правим тук – да ядем ли, да спим ли, цветя ли да късаме, се питат те. И най-лесното е да извадиш торбата с яденето и пиенето…

За съжаление общуването ни с природата не се учи никъде, няма такъв предмет в училище. Няма кой да обясни на човеците, че чистачката няма да мине след тях да измете и да им изхвърли шишетата, найлоновите торбички и мокрите кърпички, допълва Влади.

Връзката ни с природата е скъсана. Ние отиваме в магазина и знаем,че там има всичко. Няма я връзката със земята, ние не знаем това, което купуваме откъде идва. Ценностите ни са вече скъпите коли, силикона, удоволствията, трупането на пари. Истинските неща са все по-неразбираеми за хората. Ако като дете и като млад не си се къпал в планинска река, не си обикалял с раница, не си опознавал планината, как да знаеш какво да правиш в нея, когато си на възраст, пита екоактивистът.

За съжаление материалистите не могат да се наслаждават на творенията на Господ,  защото те са със съзнанието, че някой им е длъжен, а те нямат никакви задължения.

Не можете да си представите през последния месец на какви места виждам хора с коли. Аз обикалям с велосипеда или пеша, но за повечето от нашите съграждани това да изминеш един или два километра е недопустимо.  И след такива посещения винаги остават следи.

Сега се говори, че една от първите мерки за разхлабване на карантината е да се отворят планините и парковете. И защо? За да ги направим на кочина ли, пита Ванков. И хиляда табели да има, и охрана, ако човек няма самосъзнанието, че трябва да пази природата, нищо не може да го спре да си остави мизериите насред прекрасните места.

Много разсъждавам напоследък за това какво е за хората техния дом. Да , той е крепост. Там обикновено се чисти, поддържа, има ред. Защо тогава, когато излезем навън, приемаме, че Земята не ни е дом? И че там можем да правим всичко. И съсипваме тотално природата, която ни дава слънце, вода, въздух… Имах надежда, че целият този ужас, който ни споделя с епидемията, ще промени  хората, ще се замислят кои сме ние на тази планета, защо сме тук, колко сме силни. За съжаление, това едва ли ще се случи, признава Ванков. Въпреки своето разочарование, той ще продължи с доброволческите акции, веднага, щом бъде отменено извънредното положение. И няма да спре с битката си срещу унищожаването на природата.

.

About Post Author

2 thoughts on “Искаме да ни пуснат сред природата. Защо? За да продължаваме да правим свинщини ли?!

  1. Работещ метод за възпитание – Ако забележите кой си изхвърля така буклука, съберете го + още толкова и изсипете чувала пред вратата му или върху колата му. До 3 пъти и ще се научи. С фасовете също.

  2. Защо ли?
    Защото без извинение го казвам!!!!
    ЗАЩОТО СМЕ МИЗЕРНИЦИ,В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА.
    КЪДЕТО ЯДЕМ ТАМ И СЕРЕМ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *