Бум в продажбите на цветя по време на карантината. Великотърновци превръщат балконите си в пъстри градини

0

Цветята са шарени като нас, хората, казва Пламен Колев, собственик на най-голямата оранжерия в региона

М. Милчева

Истински бум в продажбата на балконски  и градински цветя се отбелязва по време на извънредното положение и наложената социална изолация. Такова чудо и наплив от клиенти не помня, казва Пламен Колев, собственик на най-голямата оранжерия за цветя в региона.

Цветното му царство в село Ресен е като излязло от приказка. Феерия от аромати и цветове е превзела помещенията, в които хиляди малки и големи саксийки примамват с пъстрите си растения.

Десетки посетители се разхождат по алеите в търсене на най-подходящите цветя за дома си.

Интересът наистина е много голям, защото хората са затворени в къщите си, не могат да излизат из парковете, а искат да им е красиво и да си създадат настроение, казва Колев. Той отдавна е престанал да брои годините, през които се занимава с този бизнес, но казва, че началото било някъде през далечната 1986 година. Запалил се покрай сестра си, първо приел тези занимания като хоби, но вече и като професия.

И нашия бизнес, както всички останали, е засегнат от кризата с коронавируса. Да, имаме ръст в продажбите, но загубите покрай Цветница и Великден, когато бяха затворени цветните борси и пазарите, не бяха малки. Много от колегите не успяха да реализират продукцията си, казва 48-годишният мъж. Докато разговаряме, той дава непрекъснати консултации на своите клиенти, ръководи екипа си, урежда доставки по телефона. И не спира да се усмихва.

Да дойдат да се снимат сред цветята и да си тръгнат със стръкче радост – какво по-хубаво от това за хората по време на тази изолация, казва Пламен Колев. В парковете е пълно с цветя, а няма кой да им се порадва, тъжно е това, казва цветарят. Но е щастлив, че все повече хора желят да се научат да си гледат растения в къщи. Искат си грижи цветята, всяко си има характер, казва Колев. Хибридните бегонии са подходящи за затворените помещения, сакъзчета, мушката и петунии са най-предпочитани за терасите и балконите. От няколко години сред най-търсените цветя са каскадните винки, които издържат на висока температура. Велико Търново се очертава в един от горещите градове през лятото, затова хората търсят растения, устойчиви на слънцето – винки, калдъръмчета…

 

Пламен Колев прави аранжировката на почти всички хотели и заведения във Велико Търново. Сега тези обекти са затворени, но собствениците им не спират да се грижат те да изглеждат красиви отвън. Това дава надежда, че скоро положението ще започне да се оправя, оптимистит е стопанинът на цветното царство, в което виреят повече от 60 вида.

Нямам любимо цвете, не мога да деля „децата” си,  казва мъжът. Всички цветя ни ги е дал Господ, затова всички са красиви. И шарени. Така, както сме шарени, красиви и различни и ние, хората...

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *