Задимяване и лоши миризми разтревожиха свищовлии след пожар в Зимнич, кметът поиска проверка на въздуха

Задимяване и лоша миризма разтревожиха жителите на Свищов. Кметът на крайдунавския град  Генчо Генчев и жители  града подадоха сигнали в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Няма превишения на нормите за качество на атмосферния въздух в Свищов след пожар в Зимнич, Румъния, гласи отговорът на екоинспекцията.

Във връзка с постъпили сигнали на 23 и 29 април 2020 г. от граждани на Свищов  за дим и миризми от румънския бряг в град Зимнич е извършен анализ на регистрираните стойности от автоматичната станция в Свищов. За периода от 21.04.2020 г. до 29.04.2020 г. не са регистрирани превишения на нормите за качество на атмосферния въздух за измерваните показатели: серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, сероводород и серовъглерод. За показател ФПЧ10 се извършва пробонабиране и последващ анализ, като резултатите ще станат ясни допълнително, пише още в становището на РИОСВ.

За получаване на достоверна информация за възникналата ситуация в гр. Зимнич, РИОСВ изпрати официално запитване до Комисариат Окръг Телеорман към Националната служба за екологична охрана на Румъния. Очаква се отговор от румънска страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!