Депутатът Станислав Стоянов ще дари на Ново село паната с портретите на Левски и Миткалото

0

Оживена дискусия тече във великотърновското село Ново село. Тя е свързана с емблематичните пана с портретите на Васил Левски и Матей Преображенски – Миткалото, които над 20 години красят центъра на населеното място. Паната в момента са свалени, защото са били засегнати от атмосферните условия. Очаква  се скоро те да заемат своето място, но жителите на селото трябва да решат дали да бъдат черно-бели както досега, или цветни.

Красивите винили ще дари на селото народният представител от ГЕРБ Станислав Стоянов,който направи същия жест и преди 15 години, разказа кметът на Ново село Христо Христов. Благодарни сме на г-н Стоянов, който е известен със своето родолюбие и почит към историята и националните ни герои, допълва кметът.

Портретите имат особена стойност за нас, новоселчани, и се надяваме скоро те отново да са тук, казва Христов. 2 на 3 метра е размерът на картините, които привличат вниманието не само на местните хора, но и на всички гости. Особено много се впечатляват чужденците, които гостуват на местните заселници. Те искат да разберат повече за историята и се интересуват от съдбите на двамата герои.

Отец Матей Преображенски е нашата икона, казват местните хора за българския възрожденец, монах, просветител, книжовник, лечител и революционер. Приятелят и съратник на Левски е роден и е починал в Ново село.

Христо Христов е категоричен, че ще се съобрази с мнението на хората в селото за изработката на паната – дали са цветни или черно-бели, но мисли, че цветните портрети ще са по-впечатляващи, а и ще донесат за промяна в пространството.

С помощта на Петър Бонев стената на сградата, на която са разположени картините, ще бъде ремонтирана, а рамките за портретите вече са изработени.

 

Ново село е известно с патриотичната си атмосфера и с будния дух на местните хора. Какво се случва в населеното място по време на епидемията от коронавирус, четете в следващите дни в репортаж в „Болярски новини”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *