декември 8, 2023

Ексклузивно! Говорят първият заразен от коронавирус във Велико Търново д-р Виктор Точков и баща му д-р Валентин Точков

4

Мила Милчева

30-годишният доктор Виктор Точков беше първият пациент, заразен с коронавирус във Велико Търново. Той вече е напълно излекуван и днес приключи 28-дневната му карантина. Младият медик се чувства добре физически и психически, въпреки, че е загубил 15 килограма от теглото си. Признава, че физическите  страдания са били също толкова силни, колкото и психическите , които той и семейството му са преживели. Минахме през ада, признава и бащата на Виктор – педиатърът д-р Валентин Точков, шеф на детското отделение в МОБАЛ. Не допуснахме от нас да се зарази нито един човек. Сега е време да сме обединени и да си помагаме, казват двамата лекари, които дадоха първото си интервю за „Болярски новини“ и БНР.

– Д-р Точков,вие бяхте първият пациент, преболедувал коронавирус във Велико Търново? Как стана заразяването ви с Covid 19?

– Предполагам, че това се случи по време на изпълнение на служебния ми дълг и професионалните ми задължения като медик. От малък мечтаех да стана лекар и винаги съм се отнасял отговорно към професията си. Преди да се заразя, бях цяла седмица на работа. Не съм посещавал масови мероприятия, нито събирания.

Имах близък контакт с много пациенти, постоянно имаше операции, след това доста прегледи. Така че няма как да съм сигурен откъде е дошла заразата.

– Днес изтече 28-дневната ви карантина. Излекуван ли сте напълно?

– Според PCR тестовете и контролния скенер (аз правих три контролни скенера) съм напълно излекуван.  Чувствам се и чисто физически много добре.

– Как мина заболяването при вас?

– Аз живея и работя в София, но почти всяка седмица си идвам тук, за да се видя с родителите си и да извършвам контролни прегледи на пациенти. В петък – 13 март, си тръгнах от София и нямах никакви симптоми. Вечерта имах леко неразположение, което отдадох на настинка. Направих си ренгенова снимка, на която нищо не се установи. Според лекуващия лекар бях напълно здрав. Но се стигна до вторник вечерта на 16 март, когато изведнъж вдигнах много висока температура, над 39 градуса и в сряда по моя инициатива реших да си направя PCR тест за коронавирус. Той се оказа положителен. От там започнах рязко да се влошавам. Започна кашлица, задух. В петък си направих скенер. За мен това е по-добър диагностичен вариант от  другите изследвания, защото преди на ренгенографиите нищо не се видя. На скенера обаче се видя ясно изразена двустранна пневмония. Приеха ме в болницата и следващите две седмици бяха много тежки за мен. Поддържах висока температура, кашлица, чувство на отпадналост, на задух. Аз бях един от първите, заразени и все още в страната нямаше ясно изразена терапевтична схема, която да приложат. Смениха я три пъти, докато се намери верния метод и аз да се почувствам по-добре.

Лекуваха ме с антибактериални медикаменти, противовирусни и вливания на имуностимуланти.  Също и от хлорните препарати.

В болницата бях близо 20 дена. Искам да благодаря на целия персонал – на д-р Рашков и на всички сестри, които ме обслужваха с цялото си внимание, без притеснения и страх си изпълняваха задълженията.

– Във Военномедицинска академия започнаха опитите с преливане на кръвна плазма от преминали болестта пациенти на новозаразени. Бихте ли дал кръв за лечение на други пациенти?

– Да. Този метод се прилага и в чужбина. Още днес ще се обадим с баща ми на ген. Мутафчийски, за да предложа да дам кръв.

– Какво бихте казал на другите пациенти, които в момента се борят. Продължават мнения, че това е просто един грип, който минава и заминава?

– През миналото е имало тежки пандемии от различни заболявания. На хората, които сега се лекуват от коронавирус, бих казал, че най-важно е да запазят психиката си. А това се случва единствено с подкрепата на приятели, роднини, познати. Аз усетих точно това. И да им кажа да имат кураж. Лекарите си знаят работата!

– Станахте герой на доста жълти медии с това, че хирургът, оперирал Бойко Борисов, се зарази с коронавирус. Как ви се отрази всичко това?

– Няма да крия, че ми беше много неприятно. Дори мисля, че точно тези коментари и мнения ми засилиха симптомите. Имаше и подмятания, че едва ли не съм се върнал във Велико Търново с ясната идея, че съм болен и съм дошъл да заразявам. Искам да подчертая, че няма нито един човек, заразен от мен! Нито родителите ми, нито някой от близките ми. Намесиха и баща ми в цялата тази история, за съжаление. В моята професия винаги съм спазвал първия и основен принцип на медицината – да не вредиш.

Затова искам да призова всички хора  в тази трудна ситация да бъдат по-добри и да помагат. Това не е чума. Важно е да се пазим, защото човек може да се срине психически, а това е не по-малко страшно от вируса. От стреса и психическото напрежение свалих 15 килограма…

– Имаше ли моменти на чисто човешки страх?

– Да. Имаше. Особено в дните, когато нямах никакво подобрение. Това и коментарите, които четях и слушах, ме плашеха.

Най-важният извод за мен от това, през което преминах е, че трябва да бъдем хора! Да помагаме, колкото и с каквото можем. Ще се върна към професионалните си задължения, защото за мен медицината е призвание!

 

Д-р Валентин Точков, завеждащ детското отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”:

„Минахме през страшно изпитание. Искрено благодаря на колегите, на моите приятели и пациенти за подкрепата!

– Д-р Точков, минахте през ада цялото семейство. Как оцеляхте?

– Първо искам да благодаря на целия персонал в болницата. На един истински лекар и човек – д-р Рашков, който беше плътно до моя син, на всички мои колеги! През цялото време, откакто синът ми се разболя, аз не съм спирал да чета и да се интересувам от това заболяване. Поддържах контакти със всички водещи лекари в България, които лекуват от това заболяване. Обменяхме  информация непрекъснато. Виктор беше първият човек в Търново и 80-ия в страната, заразен с коронавирус. В този период нямаше алгоритъм на диагностика, алгоритъм на лечение. Всички знаем кога се сформира медицинският щаб, кога излезе и триажа  за откриване  и лечение на пациентите.

Беше ни много тежко. С Виктор само се чувахме, но не можех лично да следа състоянието му. Тези две седмици, в които той нямаше подобрение, бяха най-голямото изпитание пред нашето семейство.

Искам да благодаря на всички приятели, роднини, на много пациенти, които ни подкрепиха. Звъняха ми от цяла България колеги, от Австрия, Англия, Унгария, от САЩ, за да ме подкрепят.

Както каза и Виктор – ние сме едно общество и точно в тези моменти трябва да бъдем обединени. В такъв момент трябва да си помагаме, защото всеки един от нас може да се разболее от този вирус.

– Върху вас като началник на детското отделение натискът беше огромен, защото лекувате децата на цялата област. Преглеждате и във ваш кабинет. В дните на карантина приемахте ли пациенти?

– Аз имам 30-годишен стаж като педиатър. Винаги съм бил отговорен в работата си. Когато Виктор се разболя, той беше изолиран в отделно помещение. Ние със съпругата ми ползвахме лични предпазни средства. Всички знаете, че имаше едно преливане от епидемията от грип Б и започна коронавируса. Аз знам какви предпазни средства да използвам, за да пазя пациентите си. От 18 март до днес, 1 май,  нито един гражданин на Великотърновска област не се зарази  от нашето семейство. Хипократовата клетва гласи да се лекува и да не се заразява.  С моя син това го спазихме.

По време на карантината аз не съм преглеждал! Имаше коментари, че съм излизал, не съм спазвал правилата. Това не е вярно и то може да бъде потвърдено от органите. В един момент настоях по три пъти на ден да бъдем проверявани дали спазваме карантината.

Сега започвам работа в моя кабинет, който е ремонтиран, дезинфекциран. Родителите и децата могат да бъдат напълно спокойни. От днес съм на работа и в детското отделение на МОБАЛ. Болницата е мястото, където лежат болните от коронавирус. Трябва да свикнем да не се плашим от това заболяване.

– Колко пъти се тествахте?

– И тук имаше спекулации. Чух, че съм си платил пробата, за да излезе отрицателна. Това е напълно нелепо.  На 18 март, когато се установи, че синът ми е положителен, взеха проби и на мен, и на съпругата ми. На 3 април, бяха контролните изследвания. Имаме два отрицателни теста. По наша инициатива си направихме и бързи тестове за антитела, които показаха, че ние нямаме антитела, че не сме изкарали заболяването. Нека да бъдат спокойни  гражданите на Велико Търново, моите пациенти, че през цялото време моето семйство е било здраво. Не сме заразили нито един човек и мисля, че си изпълнихме човешкия дълг към обществото.

Затова днес ще потърсим Оперативния щаб, за да предложим Виктор да даде кръв за плазма за лечение на болни от коронавирус. Също искам да спомена, че в знак на благодарност към нашата болница, ние дарихме пациентен монитор за проследяване на жизнените показатели на всички пациенти.

Сега е моментът да се обединим, за да победи доброто и да преборим това заболяване!

 

About Post Author

4 thoughts on “Ексклузивно! Говорят първият заразен от коронавирус във Велико Търново д-р Виктор Точков и баща му д-р Валентин Точков

  1. Здравейте, много добре сте го написали! Радвам се да чуем за това семейство… По лични мои наблюдения д-р Точков е всеотдаен детски лекар! Радвам се, че са преборили това заболяване!

  2. Благодаря на д-р Валентин Точков и на екипа му за грижите за детето ми! Ще ви споменавам с добро, докато съм жива!

  3. Искрено се радвам, за семейството и докторите Те наистина са преминали ада на неизвестното тогава и спекулациите. Гордея се, че в нашия град има такива лекари.

  4. Страхотен човек е д-р Точков, който е лекувал и моето дете! Същият ад изживява и моето семейство сега! Остават истинските приятели! Напълно ви подкрепяме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *