Стотици търновци поддържат форма в екологичната  спортна база насред боровата гора на „Пишмана“

 

 

Ентусиазирани търновци – професионални спортисти, или просто любители на чистия въздух и красивата природа, ежедневно намират време за да поддържат форма на открито. Правят го в т. нар. първа екологична спортна база „Горски стадион“ , която се намира в боровата гора на юг от квартал „Пишмана“ и вдясно от старата пътека за „Чолаковци“.

Мястото си остана алтернативен начин за спорт на открито и по време на цялото извънредно положение, когато мерките бяха далеч по-строги, а днес вече хората спокойно могат да пребивават там на съответното разрешено разстояние.

Това чудесно е изградено преди няколко години лично от дългогодишния състезател и треньор по лека атлетика Владимир Пановски. Буквално със собствените си ръце, без да търси съдействие от институциите и с помощта на колегата си Свилен Митрофанов, треньорът обособява мястото за спорт и разходка.

 „Работих с помощта и разрешението на Всевишния, с идеята да усъвършенствам природата в полза на хората”, коментира преди години реализираната си идея Владимир Пановски.

 „Посланието ми е към младите хора. Нека не бягат от България. Да ходят да учат навън, но да се връщат пак тук и да работят, за да стане родината ни нормална държава. Можем да я направим, но трябва всички да дадем по вещо от себе си”, обяснява идеята си  той. Според него е страшно, че децата завършват училище буквално неграмотни, че на спортната арена изоставаме все повече и малцина от атлетите ни сега могат да мерят сили с водещите, които преди сме побеждавали. Един учител или треньор трябва да получава поне 1000 евро заплата, да е мотивиран и подсигурен да работи, смята Владимир Пановски.

В центъра на базата за спорт има къщичка от бор, около която са наредени дървени лостове, успоредка и импровизирани фитнес уреди.

 

 „Използвал съм само изсъхнали, паднали дървета. Не съм пипнал здраво дърво. Нямам моторна резачка, само с триончето съм ги рязал. Пари съм похарчил единствено за гвоздеи. Понякога Свилен и двама негови състезатели режеха храстите, а после аз с мотичката чистех корените и заравнявах трасето. Когато ги нямаше работех сам. Мисля, че хората разбраха, че е за тях, защото скоро не са правени бели”, обяснява преди време реализацията си Пановски.

Оформени са две пътечки за бягане  – една  по-голяма с дължина 440 метра и една наполовина по-къса. Наречени са „Алея на спринтьора”. В началото спотуващите са посрещнати  от табелка с текст „Бъди благословен”. Други указания по трасето сочат преодолените метри, а ободряващи надписи повдигат настроението и самочувствието на бегачите.

За съжаление през годините няколко пъти „Горският стадион“ на „Пишмана“ стана обект на вандалски набези, но дано тези прояви останат само в миналото.

Владимир Пановски, снимка: интернет

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *