Една от най-обичаните педагожки – Венета Камбурова, дели времето си между Велико Търново и Швеция

0

 

 

„Стратегията на шведското правителство не е колективния имунитет, а забавяне на епидемията“, казва бившата директорка на ЦДГ „Ален Мак“

Тя е най-дългогодишната директорка на детска градина в старата столица, а може би и в цяла България – цели 31 години ръководи най-голямата ЦДГ във Велико Търново – „Ален Мак“. Венета Камбурова е наследствен педагог и през годините се е грижила за десетки хиляди болярчета. Завършила е Института по предучилищна педагогика в Русе, после магистратура по предучилищна педагогика в Благоевград и управление на образованието в Стара Загора. Има огромен брой квалификации и публикации, носител е на редица престижни награди, сред което почетното отличие на МОН „Неофит Рилски“ за 2005 и 2008 г. Номинирана е за учител на годината – 2005 г., носител е на удостоверение на СБУ за директор на 2006 г.

Венета Камбурова напоследък прекарва времето си основно между Велико Търново и Стокхолм, където от няколко години живеят дъщеря й, зет й и двете й внучки. За няколкото пъти, в които им е гостувала, бившата търновска директорка е успяла да опознае отлично шведската образователна система. По думите й, тя е доста облекчена и изцяло в услуга и грижа за децата. Още от яслена възраст децата се обучават преди всичко сред природата – зимата карат кънки, лятото са на басейна, а в училище един ден е посветен само на спорта. Няма бележници, нито оценки, а точки. Класовете са от 12 деца, като на тези от чужбина в началото им назначават преводач. Всяко дете има таблет, ученическите чанти не се носят вкъщи, домашните се пишат в клас. Родителските срещи се провеждат индивидуално, с детето и неговите родители. Учебната година започва в средата на август и завършва в средата на юни, като на всеки два месеца децата почиват по четири дни.

„Системата е изцяло в услуга на децата. Там е невъзможно да се преподава материал, който малките не разбират“, обобщава тази тема Венета Камбурова. И, по молба на сайта „Болярски новини“ веднага „превключва“ към актуалната – пандемията от коронавирус и как се справя Швеция с това. А, както всички знаем, Скандинавската държава е една от най-либералните по отношение на мерките… Ето и автентичния й разказ:

 

„Швеция е с относително ниска гъстота на население, с изключение на гъсто населения столичен район с центъра на Стокхолм. Градът е разположен на над 20 острова и територия над 200 км. Шведите са дълбоко демократични. Още с първите случаи на КОВИД – 19 , Швеция е оставила голяма свобода на гражданите си и разчита на тяхното самосъзнание. Те до голяма степен проявяват самоинициатива и спазват всички правила и разпоредби. Шведското правителство се е доверило на главния епидемиолог Андерс Шегнел. Всеки ден в 14 часа има брифинг, на които присъства или главният епидемиолог, или неговия заместник плюс представители на различни министерства даващи информация за състоянието на пандемията към момента. Към дата 02.05.2020 година заразените, които подлежат на лечение са 22 082, смъртните случаи са 2 669, излекуваните са 1 005. З а денонощието смъртните случаи са 16, но в събота и неделя информацията не е точна.

През последните дни кривата се изглажда. Сякаш пикът на заболеваемост отминава. Твърди се, че Швеция се е разминала с пандемията. Тестват се само болните, на които им предстои приемане в болница и имат симптоми на настинка. Тества се също така и болничният персонал, който работи с възрастни и болни хора и прояви симптоми на настинка като кашлица, температура, проблеми в гръдния кош.

Значителен е броят на заболелите и смъртните случаи в домовете за стари хора. Повече от 40% от смъртните случаи от Covid-19 в Швеция са именно от там и затова посещенията са забранени. Стратегията на правителството не е колективния имунитет, а забавянето на епидемията. Според правителството, до началото на май една четвърт от населението в Стокхолм ще се е срещнало с вируса. Правилата за поведение не са така рестриктивни. Забранени са само мероприятия с над 50 участници, а онези, които имат възможност, са призовани да работят от вкъщи. Препоръчва се също така да се избягват пътуванията, но далеч не всички се придържат към този апел.

Разбира се по Великден пътуващите бяха много малко. Шведите не са задължени да носят маски и те не ги носят масово. Децата от яслата до 9 клас ходят на училище. Ако детето е болно до 9 клас се включват дистанционно, защото още в клас училището им предоставя персонално лаптоп. Гимназиите /10, 11 и 12 клас/ и университетите от началото на пандемията провеждат обученията дистанционно, на които също са раздадени компютри от гимназията. Това е практика тук. Децата от детските градини редовно са в парка, гората или на детските площадки – задължително след 9.00 до 11,30 ч. Независимо от времето – дъжд , сняг, вятър, слънце. Хората, чиято работа не позволява да работят в къщи, ходят всеки ден на работа. От началото на пандемията призовават пътуващите да пътуват при необходимост и да се спазва дистанцията, както е и в магазините. По спирките има гласова информация за напомняне за спазване на мерките за безопасност.

В момента шведското общество е относително спокойно, няма напрежение и стрес. Продължават тренировките и спортните мероприятия. Работят също ресторантите, като там се спазва желязна дистанция – между посетителите най-малко 1,5 м. Не се допускат повече от 50 човека в ресторант. В парковете, градинките, горите винаги има спортуващи, разхождащи се, хора на пикник, майки с деца. Смятам, че разходките, слънцето, позитивното мислене и доброто настроение са лек срещу Covid-19“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *