С военен парад в НВУ ще бъде отбелязан 6 май  – Ден на храбростта и празник на Българската армия

0

За саможертвата, храбростта и как живеят в изолация младите хора във военния университет

С военен парад в Националния военен университет във Велико Търново утре ще бъде отбелязан тържествено 6 май – Ден на храбростта и на Българската армия. В парада ще участват 6 блока по 36 курсанти от различни години на обучение и от всички специалности. Взодните командири на блоковете са курсанти випускници. Командващ парада ще бъде полковник Иван Маламов – началник на НВУ „Васил Левски”.

Първият блок в парада ще е представителният блок курсанти на НВУ „Васил Левски”. В униформите на участниците са вплетени елементи от юнкерската и подофицерска униформа от периода на войните за национално освобождение и обединение. Оръжията, с които изпълняват строевите хватки и движения са автентични пушки „Манлихер” образец 1895 г.

Останалите блокове курсанти са облечени в курсантска униформа, която е въведена през 2019 г. Тя е тъмносиня на цвят и съдържа елементи на униформата на курсантите в различни исторически периоди – червената фуражка и белият колан.

На парада курсантите ще изпълнят химна на Република България, а по време на изпълнението ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта от разчети от курсанти от факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и компютърни информационни

Парадът ще завърши с преминаването на 12 бойни машини, командири на които са курсанти випускници от НВУ.

Колоната ще се води от полковник Евгени Пенчев –заместник-началник на НВУ „Васил Левски”. В колоната ще са бойните машини: танк Т-72, БМП, МТЛБ, БТР ПБ – 80, транспортни автомобили ЗИЛ 131- 2 броя.

Във военния ритуал ще участва и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Има ли място за саможертва в днешно време, за храбростта, за изолацията и патриотизма в навечерието на празника разговаряме с трима обучаващи се в НВУ. Една от тях е сержант Мария-Антоанета Рангелова. Тя е трети курс, специалност   „Общовойсково разузнаване”. Изолацията в нашия университет, която беше наложена заради епидемията от коронавирус, беше изпитание за всички, но мерките са за добро, казва сержант Рангелова. Най-важно е всички да останем здрави, да запазим близките си и да можем да изпълним своя воински дълг, казва чаровното момиче.  С вълнение и гордост празника очаква и второкурсникът в специалност „Военни информационни и комуникационни системи” младши сержант Иван Стефанов. Имахме достатъчно занимания, военно-полеви игри и др., за да не се чувстваме потиснати по време на карантината, казва младежът. И той, и колегите му, с удоволствие се възползвали от възможността, дадена им от ръководството на НВУ, да карат велосипеди в района на вуза. Спортът и тренировките също ни помагат, казва младши сержант Стефанов.

Разбира се, че ми липсва живота навън, аз оттук виждам дома си, а не мога да отида там вече два месец.  Вярвам обаче, че скоро ще се върнем към нормалния си ритъм, посочва курсант Стефан Филев. 20 годишният възпитаник на НВУ е от Сливен, но е завършил Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново. Той е в първи курс, специалност „Мотопехотни и танкови войски”.

Тримата младежи, които по нищо не се отличават от своите връстници, имат свои съкровени схващания и разбирания за патриотизма и храбростта в мирно време. Моят кумир е Христо Ботев, знам почти цялото му творчество наизуст и не мога да спра да се удивлявам колко сила има в поезита му, казва младши сержант Иван Стефанов. Неговият любим период от нашата история е Възраждането. Според сержант Рангелова, другата личност, достойна за възхита е Васил Левски. Не само, защото той е идеолог на националната ни борба за свобода, а защото е символ на саможертвата и изкуплението в името на Родината, обяснява Мария- Антоанета.

Готови ли са да умрат за Родината? На този въпрос младите хора отговарят без излишен патос, но и без да се замислят за секунда. С влизането си в този университет, ние вече знаем, че един ден може да се наложи да влезем в реална война и да водим нашата армия.  Дали сме клетва да защитаваме  и да пазим България, и сме готови за това, категорични са младите хора под пагон.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *