Двама доблестни мъже под пагон с името Георги очакват празника си

0

М. Милчева

Да си Георги и да си под пагон, си е благословия. Защото на 6 май празнуваш както Гергьовден, така и Деня на храбростта и на Българската армия.

Не само двоен, а дори троен е празникът за мен, защото и 8-годишният ми син е Георги, с усмивка разказва майор Георги Христов – началник Сектор „Дистанционно обучение” в Националния военен университет „Васил Левски”. Той е главното действащо лице, изнесло голямото предизвикателство на дистанционното обучение във висшето училище по време на извънредното положение.

645 курсанти – 438 във Велико Търново, останалите във филиала на университета в Шумен, са преминали на новата форма на обучение. Новината ни изненада, не бяхме подготвени за такъв голям наплив. Имахме  готовност за дистанционно обучение на магистри, бакалаври, в един момент обаче от 80 дисциплини, трябваше да скочим на 640, да регистрираме от 150 участника – 1200 ,същевременно от 20 преподаватели, подготвени за дистанционно обучение, трябваше да започнат 88, разказва майор Христов.

Натоварващо беше, но успяхме. Гордея се много, че нямахме отказ в системата, нямаше прекъсване и засечки, за което благодаря на целия екип. Беше труден период, безсънните нощи не бяха малко, признава майорът.

Сега той с вълнение очаква тройния празник в семейството си. Подаръкът за Георги младши е готов, ще си направят скромно тържество вкъщи. А дали момчето му ще го наследи в професията… Засега има желание, времето ще покаже, не спира да се усмихва майорът.

Три поредни години старши сержант Георги Георгиев от Айтос участва в представителната част на Националния военен университет във военния парад в София. Тази година парадът ще се проведе в нашия университет, но вълнението не е по-малко, казва младият мъж.  Той е в IV  курс, а специалността му е „Материални средства, придвижване и транспорт”. Логистиката на Българската армия, обяснява старши сержант Георгиев.  Кръстен е на дядо си Георги, който не е сред живите, но младежът пази съкровено спомена за него. Много обичам името си и го нося наистина с чест, казва той.

Ст. сержант Георгиев от малък знаел и мечтаел да бъде под пагон. Вдъхновили го военните филми, които гледал в захлас. Фен е на руските продукции, защото мисли, че руската армия е много мотивирана и затова има много победи. Това не го спира да вярва, че ще бъде достоен офицер от натовска армия.

Сега старши сержант Георгиев, както всичките си колеги от университета, мечтае да види близките си, с които са разделени от два месеца и контактуват само по телефона и със съобщения. Особено много му липсва приятелката му. Дистанционната ни любов не само не ни разделя, напротив, още повече ни сближава, никога не сме си казвали толкова често, че се обичаме, с усмивка признава бъдещият офицер.

Майор Георги Христов и старши сержант Георги Георгиев са сред хилядите български военни, които утре ще имат двоен празник. Те пожелават на своите колеги, близки и приятели най-вече здраве. И признават, че най-голямата им мечта сега е скоро да се върнем към нормалния си начин на живот.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *