Чадърите и шезлонгите по Черноморието ще са безплатни

0

Плажните принадлежности за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги) по родното Черноморие, ще бъдат безплатни за този сезон. Това беше съобщено на брифинг, който дадоха вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на земеделието Десислава Танева и народният представител и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Изявлението е след  проведения днес Коалиционен съвет.

Изводът от Коалиционния съвет е, че има консенсус по всички мерки, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Ние сме на позиция, че българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Причината да нямаме решение е неяснотата как и какъв летен сезон ще имаме. Ще разработим няколко алтернативни хипотези, посочи Дончев.

Икономическата криза ще има отражение и върху демографията, защото тези от хората, които след кризата не намерят възможност за препитание в България, ще се принудят да работят в чужбина, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му след година или две това ще доведе до липса на работната ръка.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни какви са мерките във връзка с туристическия сектор.

Ще се прилага използването на талони или купони, познати със звучната българска дума ваучери за туристическите услуги. Групите хора, които ще имат достъп до тях, начинът им на прилагане и сроковете, ще бъдат допълнително обсъдени. Разбрали сме се те да важат само за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата. Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическия сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, но така или иначе, в началото на този сезон ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически бранш. Най-вероятно такива ваучери ще се предоставят и на ученици, допълни Симеонов.

Второто, за което се споразумяхме, е да направим жест към къщите за гости, малките семейни хотели – т.нар. микротуризъм. Ще бъде насочен към малките населени места, обясни Симеонов.

Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“, строежа на тунел Шипка, както и да се продължи работата по нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти.

Има поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. лв и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени.

Ще бъде засилена и работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд., което беше потвърдено и от вицепремиера Дончев.

Като коалиционни партньори сме единодушни, че ако санирането се поднови, то трябва да бъде с поне 30 % участие на етажната собственост, допълни Симеонов.

Ще следим възобновяването на футболните първенства и по този начин ще възобновим и нашите. Ще се насърчават индивидуалните спортове като тенис, плуване и т.н., каза още Симеонов.

Позициите между нас и коалиционния партньор в областта на земеделието са в една посока, изключително близки и сходни, каза министърът на земеделието Десислава Танева.

По думите й от началото на пандемията са предприети всички възможни мерки за подкрепа на земеделния сектор. Към момента тече процедура за обществен дебат и комуникация и по допълнителни мерки.

Искам да благодаря на колегите, че дори и по трудните теми с мъдрост и отговорност за бъдещето, успяваме да намерим консенсус, категоричен е вицепремиерът Дончев. По думите му, засега няма пълен консенсус относно ваучерите за туризъм, тъй като например хората с високи доходи нямат нужда от такива.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е на мнение, че извънредното положение е изиграло своята положителна роля. България е една от страните с най-ниска заболяваемост от коронавирус в Европа. Това показва, че мерките, които бяха взети от правителството, бяха адекватни.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *