Министър Каракачанов: „Българската армия винаги е изпълнявала докрай своя дълг към Майка България!” В НВУ се проведе военен парад за 6 май (снимки, видео)

0

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие военния парад, който се проведе в Националния военен университет „Васил Левски” по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

6 блока по 36 курсанти от различни години на обучение и от всички специалности преминаха с марш, като те бяха водени от взодните командири – курсанти випускници.

В строя преминаха бойното знаме на НВУ „Васил Левски”, знамето на Учебната база „Васил Левски” от 2002 до 2005 г. и бойното знаме на Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски” от 1991 до 2001 г.

Командващ парада беше полковник Иван Маламов – началник на НВУ „Васил Левски”.

Първият блок включваше представителния блок курсанти на НВУ „Васил Левски”. Той е сформиран през 2007 година. В униформите на участниците в блока са вплетени елементи от юнкерската и подофицерска униформа от периода на войните за национално освобождение и обединение. Оръжията, с които изпълняват строевите хватки и движенияq са автентични пушки „Манлихер” образец 1895 г.

Останалите блокове курсанти са облечени в курсантска униформа, която е въведена през 2019 г. Тя е тъмносиня на цвят и съдържа елементи на униформата на курсантите в различни исторически периоди – червената фуражка и белият колан, като идейният  проект на униформата е на група офицери от НВУ, ръководена от заместник-началникът на НВУ полк. Евгени Пенчев.

На парада курсантите изпълниха химна на Република България. По време на изпълнението му бяха произведени 20 артилерийски салюта от разчети от курсанти от факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и компютърни информационни системи”.

Парадът завърши с преминаването на 12 бойни машини, командири на които са курсанти випускници от НВУ.  Колоната се водешеот полковник Евгени Пенчев –заместник-началник на НВУ „Васил Левски”. В колоната преминаха бойните машини: танк Т-72, БМП, МТЛБ, БТР ПБ – 80, транспортни автомобили ЗИЛ 131- 2 броя.

Гости на празника в НВУ бяха  Великотърновският митрополит Григорий, областният управител проф. Любомира Попова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, народните представители Станислава Стоянова и Станислав Стоянов и др.

„Тази година отбелязваме Деня на Българската армия в извънредни условия, но точно тази година основната представителност на празника се падна на  вас, курсантите в Националния военен университет „Васил Левски” – бъдещите офицери и командири в Българската армия, каза в приветствието си министър Каракачанов.

На този празник ние отдаваме почит на всички онези български воини, от редника до генерала, които пожерттваха живота си и не жалеха здравето си в името на българските национални идеали, обединението на България, нейната териториална цялост и независимост. На този ден ние се прекланяме пред българския войник, който след освобождението на България от турско робство до днес, често при трудни условия и липса на средства, изпълнява своя дълг по защитата на нашата Родина.

През последните години виждаме, че усилията на вашите командири не са напразни. Българското общество възражда доверието си към своята армия. Това е  естествено, защото в историята на България народ и армия винаги са били едно. Можем смело да заявим, че вече 1400 години българската държава съществува само и единствено благодарение на храбростта и жертвоготовността на българския воин, посочи министърът.

Процесите на модернизация, които започнаха преди няколко години, са необратими. Каквото и да се говори и коментира, българската армия ще продължи да се модернизира, стандартът на българския воин ще се повишава и нашият стремеж е вие да имате не само самочувствието и добрата подготовка,  но да бъдете горди с униформата на български военнослужещи, подчерта Каракачанов..

За все повече хора става ясно, че  е лесно да си гражданин на света, но е трудно да бъдеш гражданин на своята държава, защото това изисква и повече отговорност. Аз съм убеден, че вие, като командири в Българската армия, ще направите всичко възможно да предадете знанията и уменията, които придобивате тук, в НВУ, на вашите подчинени. За да издигаме авторитета на българската армия, да я правим все по-боеспособна, не само за изпълнение на съюзническите си ангажименти, но и по основната си мисия – защита на териториалната цялост и суверинитетаа на България.

С българските воини можем да се гордеем. От полетата  на Тракия, Добруджа, Македония и Поморавието, българските войници, подофицери и офицери написаха едни от най-героичните страници в българската история. Вие, като бъдещи командири, няма от какво да се срамувате от историята на Българската армия. Тя винаги е изпълнявала  докрай своя дълг към Майка България!, каза още министърът.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *