Хореографи пишат до управляващите: „Отворете ни залите!“

0

Петиция до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски, до министъра на културата Боил Банов, до омбудсмата Диана Ковачева  и до медиите в България изпратиха танцови клубове от цялата страна. В нея физически и юридически лица от бранша поставят свои неотложни искания, във връзка с извънредното положение. Писмото е подписано от 17 представители на клубовете,  сред които и Николай Корчев – основател на фолклорен танцов клуб „Плетеница“ – Велико Търново”.

Николай Корчев беше един от първите в страната, които започнаха безплатни онлайн обучения, веднага, след като беше обявено извънредното положение.

Ето какво гласи текста на петицията, внесена вчера от името на работещите български танцови, творчески и музикални юридически и физически лица.

Във връзка с пандемичната обстановка с COVID-19 и вследствие на обявеното извънредно положение в България считано от 13.03.2020 г. и във връзка с издадената Заповед № РД 01-124/13.03.2020 г. по описа на МЗ и конкретно т.2, т.4 и т.5, бяха затворени залите, в които ние извършваме основното си право на труд.

 Вече два месеца нашият бранш е сериозно засегнат от забраната, продиктувана от извънредното положение, да упражняваме своята професия. Това доведе до прекратяване дейността на всички работещи специалисти в танцови, творчески и музикални зали. Затваряйки залите, хиляди хора бяха лишени от емоционално, физическо и психическо поддържане на своето здраве, както и сриване на имунитета, вследствие на социалното дистанциране.

 Всички ние разбираме изключителната сериозност на здравословния проблем, вследствие появата на коронавируса по света и търсенето на най-правилния начин и решение за справянето с него. Всички ние сме съпричастни с взетите мерки от Правителството и Министерството на здравеопазването до момента и се отнасяме с отговорност и дисциплина.

Лишени да упражняваме своята професия вече твърде дълго време, ние губим възможността да акумулираме приходи за обезпечаване дейността на организациите ни, респективно – да плащаме своите месечни задължения като заплати, осигуровки, данъци, наеми, сметки.

Тази ситуация поставя под финансов риск десетки хиляди домакинства, работещи в сферата на културата и изкуството. Оценяваме предприетите мерки за финансово подпомагане от Правителството, но за съжаление почти никой от нашия сектор не може да се възползва от тях, поради спецификата на нашата дейност. 

Въз основа на гореизложеното и във връзка със здравето на нацията и избягване фалитите на организациите ни, нашите искания са да ни бъде разрешено залите да заработят след отпадане на извънредното положение на 13.05.2020 г. при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съгласувани с Министерството на здравеопазването като предлагаме следния график на поетапно възстановяване на дейността:

от 14.05.2020 г. до 21.05.2020 г – разрешаване на индивидуални занятия по график и засилени хигиенни мерки.

от 22.05.2020 г – разрешаване на занятия по групи, в зависимост от квадратурата на залите, при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията.

Предложеният график може да търпи промени вследствие на евентуално влошаване на епидемиологичната обстановка в страната.

От клубовете искат разрешаване на занятия по групи в залите, при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията

Опитите ни да провеждаме занятия онлайн, както и старанието ни да задържим своите възпитаници дори и безвъзмездно, се оказва невъзможно, поради липсата на професионална среда, както и че това довежда до материални и морални загуби в работата ни, градена дълги години наред.

Апелираме за съдействие и се надяваме на разбиране, както и на адекватно решение на Министерството на здравеопазването за всички нас, чиято работа е в зали на закрито.

Желаем да се осъществи работна среща с конструктивен диалог, преди отпадането на извънредното положение на 13.05.2020 г., между наши представители и такива от Министерството на здравеопазването. Готови сме да предложим конкретен пакет от мерки за безопасност в работната ни среда.

Вярваме, че заедно можем да намерим баланса между разумното и необходимото, без да излагаме на риск здравето на възпитаниците си и разчитаме на бързата Ви реакция, считайки че двата месеца, прекарани в  мълчание, търпение и разбиране са достатъчни за обмисляне на необходимите условия за работа в репетиционните помещения в условията на COVID-19.”

Петицията, вече е подкрепена от над  4 900 души. Тя е достъпна на

https://www.peticiq.com/265797?fbclid=IwAR3pAQqHnXbchLfG2xiwWkk34-MuX3kbW373R7eWAaHj8LI8YwUI-t8vGz0

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *