Никополис ад Иструм „оживя” за пръв път след отмяната на извънредното положение

Възстановчиците Анна и Димитър Спасови: Човечеството е преживявало много по-страшни епидемии, но за съжаление, не се е променяло към по-добро

М. Милчева

Древният римски град Никополис ад Иструм е първият археологически обект, в който започнаха демонстрации и възстановки за туристите след отмяната на извънредното положение заради коронавируса. Днес и утре тук са възстановчиците Анна и Димитър Спасови от Свищов, дългогодишни участници в исторически реконструкции в България и чужбина, с опит в занаятите, музейното дело и историческите презентации.

Посетителите могат да се включат в демонстрации на облекло, снаряжение, занаяти и бит на хората от Античността. Освен да се запознаят с живота и дейностите на древните, туристите могат да се докоснат и снимат с реплики на оръжия и дрехи от епохата, да се снабдят със сувенир или дори да се включат в неговото изработване. От това се възползваха и първите гости, които пристигнаха тази сутрин на обекта. Историческите реконструкции този уикенд ще са безплатни за всички посетители на археологическия резерват.

Спазваме всички противоепидемични мерки, с усмивка обясняват Анна и Митко, които чинно са подредили до керамичните и кожени изделия, сувенири, оръжия и пана, също дезинфектанти, ръкавици и други пособия за предпазване.

Семейство Спасови са сред основателите на групата за исторически възстановки в крайдунавския град „Дукс антика“. Тя съществува от 2016 г., но семейството има натрупан опит от участия в други подобни организации.

За Анна, която е завършила училището по керамика в Троян,  хобито вече е работа. Тя води група по керамика в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, има занимания и в Дневния центъра за работа с деца с увреждания.

Димитър е бил журналист и какво ли още не, но признава, че окончателно се е „предал” на историята. Почти няма фестивал у нас и в чужбина, в който да не участват двамата възстановчици, които са увлекли с любовта си към историята и двамата си сина.

От два дена, като разбраха за днешното събитие, от почти всички клубове в България ни звъняха  с желание също да дойдат тук, без пари, просто да се облекат и да присъстват. Но ги помолихме заради мерките да не се събираме толкова много накуп, разказват Ани и Митко. По думите им, за хората, които бяха заключени дълго време  по апартаментите си, е чудесна възможност да посетят  Никополис, защото със сигурност ще изпитат нова тръпка и хубава вибрация.

Двамата влюбени в историята българи са убедени, че в у нас има повече от прекрасни исторически обекти, които трябва да бъдат презентирани, освен като история и култура, и като атракция. Тези места трябва да „оживяват”, категорични са Спасови, които са се посветили именно на това. И сега те са готови да говорят по всякакви теми и да отговарят на всякакви въпроси на туристите, да демонстрират освен занаятите, които владеят – кожарство и керамика, също и дейности от бита, кулинария, военно дело и др.

Все по-малко хората искат да учат историята от учебници и картинки, съвсем друго е да видят, да пипнат, да влязат в роля, казват Ани и Димитър. От дългия си опит те вече знаят какво въздействие имат възстановките върху всички, особено върху децата.

Идеята им, която е възприел и директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов е, те  да имат по-дълготрайно присъствие на Никополис ад Иструм. Искрено вярват, че това ще помогне за още по-широкото презентиране на обекта и привличането на все повече посетители. Не целим само да представим един занаятчийски базар, а да внедрим практиката, която е позната по цял свят – историческите обекти да „оживяват” чрез възстановките, посочва Димитър Спасов.

Разкошните артефакти тук имат своята безценна стойност, но оживени изглеждат по съвсем друг начин. Въздействието е силно, дори за хора, които не са толкова навътре в науката. Едно посещение, освен туристическа обиколка в резервата, може да се превърне в истински цветен и запомнящ се празник за посетителите, казва Митко. Статичното наблюдение е едно, съвсем друго е хората да могат да се снимат с антични облекла, оръжия, да подкладат огъня, да сътворят глинен съд, дори да се убодат на игла, докато шият кожата, споделя Ани.

И двамата признават, че като всички, са преживели тежко последните месеци. Отменени са всичките им участия през туристическия сезон. Въпреки това сме тук, усмихваме се и вярваме, че всичко ще се оправи, споделят лъчезарните възстановчици. Като хора, които са наясно с историческите факти, знаят, че човечеството е преживявало много по-страшни епидемии. Като Юстинияновата чума, покосила и Никополис ад Иструм.

Не омаловажавам това, което се случва сега, но правя сравнение с трагичните епидемии през вековете. Много се говори, че светът няма да бъде същия след пандемията от коронавирус, но аз не вярвам. Историята показва, че хората не се учат от грешките си и никога не се променят в правилната посока след бедствия. И сега ще е така, признава Димитър.

Въпреки не дотам оптимистичната прогноза в тази насока, той и Ани са категорични, че ще продължат да правят това, което мислят, че е добро за хората.

На място, за да подкрепят своите приятели, в Никополис ад Иструм пристигна и семейството на Драгомир Бекяров от Плевен. Той е тук заедно със съпругата си и двете си дъщери – Рая и Сияна. Всички те също са подвластни на историята и възприемат всяка възстановка като пътешествие назад във времето. Докато първите туристи започват да прииждат в археологическия резерват, малката Рая вече майстори първия си глинен съд на своето детско грънчарско колело и се опитва да убеди майка си да си вземат малкото котенце, което се опитва да и й помага в занаятчийството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *