Сателитни снимки показали нов, непознат квартал в Никополис ад Иструм. Ще го проучва археологът Калин Чакъров

М. Милчева

Напълно нов, непознат квартал в Никополис ад Иструм ще проучва археологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново Калин Чакъров. Секторът е съседен на този, в който от години работи директорът на музея д-р Иван Църов и се намира югозападно от централния градски площад. Границите на квартала, основните улици и очертанията на сградите са видими от самолетни снимки и сателитни изображения, обясни Чакъров, който се надява Министерството на културата да одобри финансиране за разкопките в размер на 20 000 лева. Не се знае какво се крие в този сектор и точно това е едно от големите предизвикателства на археологията. Може да става дума за храмов комплекс или за чисто жилищен квартал, каквито досега не са разкривани в обекта, посочва Калин Чакъров.

Той присъства на първите възстановки в античния град, които се проведоха през почивните дни и които бяха организирани от известните реконструктури семейство Анна и Димитър Спасови. Идеята е те да имат често присъствие тук, а това да допринесе за „оживяване” на находките и по-атрактивното им представяне за туристите.

Миналата година МК отпусна 24 000 лв., а разкопките в римския град започнаха през септември. Ръководител на екипа беше директорът на РИМ – Велико Търново д-р Иван Църов. Той работеше в сектор югозападен ъгъл на Форумния комплекс, а целта беше проучването  там да се затвори и да се знае всичко за архитектурата на площадния комплекс на града.

30 колони, капители и корнизи откриха археолозите при разкопките м . г.  Сред интересните находки бяха гема от розов яспис с фино изображение на Хермес – бога на търговията, лъжците и крадците, като за последните 40 години това е едва втората гема, открита в римския град.

Иван Църов проучва югозападния ъгъл от 1982 г. От 1985 г. до 2011 г. на мястото работи българо-британска експедиция, която разкрива водоснабдяването на Никополис. Секторът временно е замразен и през 2016 г. археологът отново се връща към него.

Заместник-ръководители на обекта миналата година бяха Калин Чакъров и докторантката в СУ и реставратор в Регионалния исторически музей Михаела Томова.

Първите разкопки на Никополис ад Иструм  започват през 1900 г., като оттогава обектът се охранява. Интензивно на него се работи от 1975 г.

От четири години  тук се провежда зрелищният античен фестивал „Нике – игрите и победата”, който събира хиляди посетители от страната и чужбина.  Тази година заради мерките срещу коронавируса фестивалът няма да се проведе, но от ръководството на Регионалния исторически музей и кметството в село Никюп не спират да търсят варианти за все по-широко популяризиране на античния град.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *