февруари 23, 2024

Великотърновските Лайънс клубове дариха предпазни комплекти за  медиците на първа линия

0

 

Защитни гащеризони, шлемове, маски и ръкавици дариха на инфекциозното отделение в МБАЛ Велико Търново трите Лайънс клуба от старата столица. Предпазните средства са за многократна употреба и се произвеждат единствено в България от целия Европейски съюз. Гащеризоните са изработени от специален плат, осигуряващ най-високо ниво на защита и многократна употреба /изпиране до 50 пъти/, с европейски сертификати за качество, произведени от фирма „МАК“ АД, Габрово.

Лицевите щитове /шлемове/ са изработени от плътен поликарбонат с изключителна здравина и еластичност и висококачествена рамка от неръждаема стомана, позволяващи термична дезинфекция до 121 ̊С в автоклав и могат да се носят с очила и маска, произведени от фирма „Нико Технологии“ ООД, Габрово.

Дарението, осигурено с помощта на Лайънс клуб „Велико Търново“, дамският Лайънс клуб „Велико Търново – Царевец“ и Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси“ беше прието от шефа на инфекциозното отделение д-р Константин Рашков и д-р Мая Попова.

Инициативата е част от националната кампания на Лайънс клубовете в страната, които днес даряват комплектите в 22 български града на медици от Центровете за спешна медицинска помощ и здравни заведения в нужда.

„Асоциацията на Лайънс клубовете „Дистрикт 130-България“ е силно ангажирана с живота и процесите на развитие на българското общество. С това дарение изразяваме нашата подкрепа и съпричастност към работа на смелите българските медици, които са белите рицари с големи сърца и грижовни длани, застанали да бранят здравето и живота ни, на горещата COVID-19 барикада. Ние от Лайънс България сме верен и постоянен партньор на хората в нужда и с добротворството си сме винаги с една крачка по-близо по пътя за помощ и промяна на човешките съдби, тук и сега. Ние служим за България“, коментираха дарителите.

Те уточниха, че в началото на месец май 2020 год., Асоциацията е получила от международната Лайънс фондация – LCIF /Lions Clubs International Foundation/, грант в размер на 10 хиляди долара за средства за индивидуална защита за героите на Република България – медиците от първа линия, борещи се с COVID-19.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *