Елена празнува с тихи площади. Кметът инж. Дилян Млъзев: „Нека приемем като благословия интересното време, в което живеем!”

Днес възрожденска Елена отбелязва своя празник – 21 май – Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена, закрилници и покровители на града. Датата е обявена за Ден на града преди 20 години, но за първи път ще премине по-различно, заради извънредната епидемична обстановка.

21 май няма да се обявява за неприсъствен за служителите от бюджетната система на община Елена, нито за неучебен за учителите и учениците от града.

Празничният ден ще започне с църковно богослужение и водосвет от Великотърновския митрополит Григорий в храма „Успение на Пресвета Богородица“. Началото е от 9.30 часа. На службата ще присъстват служители на ръководни длъжности от общинската администрация, общински съветници и миряни. В църквата ще бъде гарантирано спазването на минимална социална дистанция от 1.5 м във всички посоки. След запълване на обозначените места, в храма няма да се допускат повече граждани. Присъстващите трябва да носят маски и да спазват всички останали противоепидемични мерки.

В 11,30 ч., в двора на Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“, ще бъдат издигнати знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена под звуците на съответните химни. По същото време ще бъде излъчено онлайн видео приветствие на кмета на община Елена към гражданите, а непосредствено след него ще започне онлайн програма с изпълнения на талантливите деца на град Елена.

От 21.30 часа ще има празнична заря.

Кметът на града инж. Дилян Млъзев се обърна с емоционален поздрав към своите съграждани.

Уважаеми съграждани,

скъпи приятели на град Елена,

Отново е 21 май, денят на светите равноапостоли Константин и Елена и за мен е чест да отправя благопожеланията си към вас.

„Да живееш в интересни времена“ – философите не са единни дали това е проклятие или благословия, но е истина, че сме съвременници на нещо, което не се е случвало – изискване за тотална изолация и ограниченост на общуването в световен мащаб.

Така е и днес – имаме празник, но няма да празнуваме с обичайните концерти, шествия, изложби, детски забавления. Улиците и площадите ще останат тихи, но съм сигурен, че ще намерим време за размисъл, за да си дадем сметка колко прекрасно е да сме заедно с близките, приятелите, съгражданите, да посрещаме гости от близо и далеч – все неща, които приемахме за даденост.

Знам, че трудните моменти ни правят по-силни, по-единни и скоро животът ще приеме обичайния си ритъм – градът ни ще става все по-приветлив и привлекателен, ще заобичаме по-силно и ще пазим чудесната природа, която имаме, защото всички ние сме обединени в едно и това е мисълта за по-доброто настояще и бъдеще на младите, тези, които са избрали да останат в родното гнездо. Ние вярваме в тях, защото те са тези, които ще продължат делото на предците, за да се говори и след години за Елена с любов и респект.

Здрави и разумни да бъдем и да излезем по-мъдри от изпитанието!

И нека интересното време, в което живеем, приемем като благословия!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *