След 37 години поставят „Гераците” във Великотърновския театър

0

Лапидариумът на музея става открита сцена за концерти и спектакли на МДТ

Мила Милчева

Репетиции за постановката „Гераците” започва драматичната трупа на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Това е идея, която обмисляме от много дълго време и сега й дойде времето. Плановете ни са в тази постановка да вземе участие целият актьорски състав на театъра, нещо, което се случва рядко в културната институция, съобщи директорът на театъра Васил Вълчев. Репетициите започват в началото на юни, а за режисьор е поканена дългогодишната ръководителка на Габровския театър Невена Митева. Тя има зад гърба си много успешни постановки на български заглавия.

Изключителните герои на Елин Пелин ще оживеят на търновската театрална сцена след 37 години. Премиерата на „Гераците” в театъра е била на 5 октомври 1983 година, разказва в книгата си „Театърът, наречен Кисимов” авторът Иван Митев. В енциклопедията на Мелпомена, издадена наскоро, той е включил спомените на своя колега Иван Евстатиев за емблематичната постановка,  режисирана от Йорданка Самсиева.

Беше много добро представление. Играхме го къде ли не, включително и в София.От телевизията го заснеха и го излъчиха по БНТ”, разказва Евстатиев. Заради режима на тока по онова време, той си взел акумулатор, за да може да гледа постановката по телевизията. (заглавната снимка представя момент от спектакъла)

 А. Савов, Д. Маркова и Ст. Самсиев в постановката на „Гераците“ през 1983 г.

Драматизацията е на заслужилия артист Методи Андонов, сценографията е на гост-художника Тодор Станилов, а музикалното оформление е на Ваня Хърватова.

В спектакъла участват артистите Стефан Самсиев, Дойка Маркова, Сава Димитров, Евгени Дойчинов, Иван Евстатиев, Мария Асенова, Красимира Игнатова, Стефан Методиев и други. Иван Евстатиев се превъплъщава в ролята на Павел.

Постановката прави истински фурор и при гастрола си в Ниш, Сърбия.

Засега все още не е ясно кои от търновските артисти ще играят главните роли в „Гераците”, това ще реши режисьорката Невена Стефанова. Според директора Васил Вълчев предизвикателството театърът отново да се обърне към класическото произведение е голямо, защото публиката обича българските творби и очакванията ще са големи.  Аз вярвам в професионализма на моите колеги и съм убеден, че това ще се превърне в едно гледано и обичано от публиката представление, допълни Вълчев.

Той представи и програмата, с която екипът на МДТ възстановява своята спектаклова дейност след почти тримесечното прекъсване заради извънредното положение. Спазвайки всички указания, през юни започваме представянето на камерни концерти и драматични постановки на откритата сцена в Лапидариума на Археологическия музей в старата столица. Публиката ще се наслаждава на майсторството на нашите актьори, певци и музиканти сред естествения декор на статуи и колони от римската епоха, допълни директорът.

Васил Вълчев

Той благодари на Община Велико Търново и Регионалният исторически музей , които първи са подкрепили театъра в трудната ситуация. И с двете институции имаме дългогодишно успешно партньорство, подчерта той. Срещите с публиката на живо започват с по-камерни форми, каквито са указанията на Министерството на културата. Те ще бъдат представени в Лапидариума. Спектаклите, в които участва по-голяма част от състава на МДТ, ще бъдат  на сцените в Летния театър и крепостта „Царевец”.

Лапидариумът ще стане естествен декор за постановките на МДТ

Извънредното положение  ни завари  броени дни преди премиерата на оперетата „Прилепът” на Щраус и прекъсна последните репетиции. Сега премиерата трябва да бъде на открита сцена, но кога все още не е ясно.  Предстои да бъде изготвена програма и за изявите през юли. Има предварително заложени ангажименти, а дали ще се реализират зависи от това кога ще бъде отменена извънредната епидемиологична обстановка в страната, посочи Вълчев.

На 4 юни от 20,30 часа в „Лапидариума ще бъде представен галаконцертът „Празнични гласове“. В него участват оркестърът и солисти на МДТ „Константин Кисимов”, а гост-диригент е доц. Георги Патриков, преподавател в Националната музикална академия. В програмата са включени едни от най-обичаните оперни и оперетни арии и дуети, както и популярни канцонети.

На 11 юни от 20,30 часа  в Лапидариума ще бъде постановката „Духът на поета” от Стефан Цанев.

На 16 юни от 20,30 часа е концертът на хора на великотърновския театър с диригент Яница Брънзелова. Сред римските статуи и колони ще звучат произведения на българските композитори Добри Христов, Жул Леви, Тодор Попов, както и на Прокофиев, Калман, Гершуин, Верди и др. Те ще бъдат изпълнени от мъжки акапелен хор, смесен акапелен хор и с музикален съпровод на пиано от Мария Добрева. Изявите на камерната открита сцена в Лапидариума завършват на 18 юни от 20,30 ч. с постановката „Червило” по съвременни американски автори.

Билети за спектаклите се продават на на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети ще се продават и на изнесена каса на входа на Лапидариума от 19,30 ч.

Актьорите Стефка Златкова, Иван Митев и Милен Иванов репетират „Червило“

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *