Велико Търново с висока оценка от Европейската комисия за възможностите за култура, творчество и образование

0

 

 

В навечерието на Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май, Велико Търново получи висока оценка в изследване на Европейската комисия, обхващащо възможностите за културен и творчески живот, образование и човешки ресурси.

По рейтинг Велико Търново е най-добре класираният български град в категорията „Реални възможности“ и раздел – „Човешки ресурси и образование“ – 21 място от общо 79 оценени градове в цяла Европа с население от 50 000 до 250 000 жители. По тези показатели Велико Търново изпреварва другите три български града, оценявани в класацията – София, Варна и Пловдив.

С най-висок индекс от българските градове Велико Търново е и за жизненост на културата и изкуствата – както по оценката за забележителности, културни средища и събития, така и за приобщаването на населението към културния живот и атрактивността му.

Проучването е публикувано на адрес: https://composite-indicators.jrc.ec.europa.eu/cultural-creative-cities-monitor/countries/bg?fbclid=IwAR3GtYTE0W7QUo89Ew7VA9vwrvHAgLM_UOfSm4J1E9IQKsrdTIvdNjY3Y9I.

Обхванати са общо 190 града от цяла Европа, които са били претендент за Европейска столица на културата, домакини са на най-малко два международни фестивала или са под защитата на ЮНЕСКО

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *