Велико Търново с нова културна стратегия до 2030 г.

0

 

С огромно мнозинство съветниците от старата столица одобриха културната стратегия на община Велико Търново за следващите десет години. Главната цел на документа е утвърждаване на образа на старопрестолния град като историческа и духовна столица на България, а също и като средище на българската национална идентичност. Болярският град да се утвърди като доказана съставна част от европейските и световни постижения на цивилизацията, е друга стратегическа цел.

Няколко са оперативните цели – идентичност, достъп, творчество и развитие. Предложените политики имат за задача да експонират и интегрират богатото културно наследство и динамичното настояще на Велико Търново и региона, а също и да подобрят достъпа до култура и изкуство чрез инвестиции в инфраструктурата и качеството на живот. Сред основните акценти е насърчаването на творческото участие във всички сфери на културата и изкуството, прилагане на иновации, партньорство с интелигентни бизнес инициативи, генериращи висока добавена стойност, с неправителствения сектор, с културните, творческите индустрии и туризма.

Стратегията обособява няколко подсектора: материално и нематериално културно наследство; визуални изкуства, архитектура и дизайн; сценични изкуства; книга, четене и библиотеки; аудиовизия и медии; читалища и любителско творчество. Документът е отворен за допълнения и актуализация.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *