октомври 3, 2023

Учебните заведения в областта са готови за матурите

0

 

 

1 569 дванадесетокласници от Великотърновска област ще се явят на зрелостен изпит утре по български език и литература, който започва в 9.00 ч. в 21 учебни заведения в региона. Те ще бъдат наблюдавани от 442 квестори.

За втората задължителна матура, по която обаче учениците сами избират предмета, ще се явят 1 125 средношколци. Тя ще се проведе на 3 юни и ще бъде наблюдавана от 430 квестори.

Учениците ще трябва да започнат да влизат в залите още в 8,15 ч., заради здравните мерки за безопасност. Предвидена е двойна дезинфекция, а предпазните маски, шлемове и ръкавици са по желание за учениците и задължителни за квесторите. Осигурено е достатъчно разстояние, за което ще помагат и служители на реда.

На всеки вход ще има осигурено и медицинско лице, което ще следи за грипоподобни симптоми. При съмнение ще бъде мерена температурата на детето.

Всички зали, в които ще има държавни зрелостни изпити, са оборудвани с видеонаблюдение, а записите от камерите трябва да бъдат съхранени на оптичен носител.
1 и 3 юни, както и останалите дни, в които ще се провежда третата матура са учебни, за разлика от предишните години. Всички останали ученици ще продължат да си провеждат редовните часове онлайн, както го правят през последните два месеца и половина, уточниха от РИО. От РЗИ бяха категорични, че общините Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов и Стражица са готови за провеждане на матурите. Осъществени са 26 проверки в учебни заведения относно готовността им за провеждане на изпитите от Националното външно оценяване за 7-ми клас и държавните зрелостни изпити за 12-ти клас. Те са изпълнили дадените от РЗИ – Велико Търново предписания за спазване на въведените противоепидемични мерки. Освен това са направени 19 проверки по спазване на мерките за организиране на дейностите в детските градини и детските ясли след възстановяване на приема на деца, при които не са установени нарушения.
 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *