Великотърновският театър открива своя летен сезон с галаконцерт в Лапидариума

0

Екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” ще открие своя летен сезон с галаконцерт в Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново. След тримесечно прекъсване заради въведеното извънредно положение в страната публиката отново ще може да се наслади на изпълненията на артистите и музикантите от храма на Мелпомена в старата столица. Спектакълът се осъществява с любезното съдействие на Общината и Регионалния исторически музей.

Галаконцертът „Празнични гласове“ сред естествения декор на статуи и колони от римската епоха ще се проведе на 4 юни от 20,30 часа. В него участват солистите Теодора Петрова, Симона Кодева, Мирела Ябанджиева, Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев заедно с оркестъра на МДТ. Гост-диригент на музикалния спектакъл е Георги Патриков. Програмата включва едни от най-обичаните оперни и оперетни арии и дуети от произведения на Моцарт, Доницети, Пучини, Брамс, Гуно, Лео Делиб, Верди, Маскани, Уебър, както и популярни италиански канцонети.

Диригентът Георги Патриков започва музикалното си обучение едва шестгодишен. През 2004 г. завършва НМА „Панчо Владигеров” със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Казанджиев, Крум Максимов и Пламен Джуров. През 2003 г. посещава майсторски клас при проф. Йорма Панула в Берлин. През годините участва в международни конкурси в Русия, Италия, Испания, Украйна. През 2006 г. печели трета награда на конкурса „Генадий Рождественски” – София. Изнася редица концерти с оркестъра на НМА, а от 2017 г. ръководи клас по оперно-симфонично дирижиране към Академията. Внимание в концертните му прояви заслужават изпълненията на рядко поставяни творби от български и чужди автори на фестивали като „Софийски музикални седмици”, „Пианисимо”, „Европейски музикален фестивал”, „Аполония” и др. Гост-диригент на симфоничните оркестри на БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Пловдивска филхармония, Плевенската филхармония, Симфониета – Видин, Варненско оперно-филхармонично дружество и др. Той е познат на търновската публика от коледните концерти на МДТ и музикалния спектакъл „Моцарт за Моцарт”, посветен на 260-годишнината от рождението на гениалния композитор.

Спектаклите в Лапидариума продължават на 11 юни от 20,30 часа постановката „Духът на поета” от Стефан Цанев. На 16 юни от 20,30 часа е концертът на хора на великотърновския театър с диригент Яница Брънзелова. Сред римските статуи и колони ще звучат произведения на български композитори, Прокофиев, Гершуин, Верди и др. Те ще бъдат изпълнени от мъжки акапелен хор, смесен акапелен хор и с музикален съпровод на пиано от Мария Добрева. Изявите на камерната открита сцена в Лапидариума завършват на 18 юни от 20,30 ч. с постановката „Червило” по съвременни американски автори.

Билети за спектаклите се продават на на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети ще се продават и на изнесена каса на входа на Лапидариума от 19,30 ч.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *