Гвардейците от Девети Етърски ученически отряд с чест изпълниха първата си публична изява

0

М. Милчева

Народният представител доц. Милен Михов дари командирска сабя на отряда

Своята първа публична изява имаха днес момчетата и момичетата от Девети Етърски гвардейски ученически отряд във Велико Търново. Отрядът, създаден в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, беше част от почетния караул и военния ритуал в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

Искахме да ни тръгне по вода и това наистина се случи. Младите гвардейци стоически понесоха проливния дъжд, който се изля по време на церемонията, но показаха, че могат да се справят с изпитанията, каза учителят Евгени Коев, който е инициатор за създаване на патриотичното формирование и заедно с колегата си Георги Димитров  ръководи отряда.

Днес отрядът получи ценно дарение от народния представител от „Обединени патриоти” доц. Милен Михов. Той връчи на командира Йордан Йорданов командирска сабя – реплика на следосвобожденското въоръжение на армията ни. Сабята е с надпис „ С нами Бог” от едната страна, а от другата е инкрустирано името на отряда. Доц Михов дари преди няколко месеца и сабите на двамата командири на поделения.

Орловите и соколови пера за калпаците са доставени от Центъра  за диви животни в Стара Загора, а късно снощи са пристигнали и лъвчетата за кокардите на младите гвардейци, които също са дарение.

Девети Етърски ученически гвардейски отряд е приет под този номер в Националното сдружение „Младежки гвардейски отряди”. Нарича се Етърски, за да се пази паметта на 18-и Етърски пехотен полк, формиран в Търново на 1 април 1889 година.

Идеята за неговото създаване се родила преди около година, а подготовката и оборудването му е отнело над шест месеца, обясни Коев. Заради извънредното положение се отложи тържественото връчване на знамето и клетвата на отряда, но церемонията ще се осъществи при първа възможност, посочи Коев.

Осем момичета и десет момчета се включиха в представителната група за днешния ритуал, общо съставът на отряда е от 30 ученици. Вярвам, че младите гвардейци ще представят достойно Велико Търново като участват във всички тържествени събития в града и региона, допълни Евгени Коев.

Днес две двойки гвардейци бяха на почетна стража на знакови места във Велико Търново, свързани с нашата история.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *