февруари 23, 2024

Ръст на чернодробните заболявания заради прекомерно хапване и пийване в периода на социалната изолация

0

 

Ръст на пациентите с чернодробни заболявания и декомпенсирани чернодробни цирози отчитат в Първо вътрешно отделение на МБАЛ в Горна Оряховица след премахване на извънредното положение. Тези наблюдения констатира д-р Илко Костурков, началник на отделението.

Дейността на отделението след карантината се възобнови на 100%, а заетостта на гастролеглата е 90%. Увеличените проблеми на храносмилателните органи и по-конкретно на черния дроб, медиците обясняват с прекомерно хранително и алкохолно натоварване в периода на понижена активност, престой вкъщи и слаба социална натовареност.

В отделението от две седмици заработи и много висок клас ехограф. Новият съвременен апарат на японската фирма „Hitachi „, модел Arietta V 70, е закупен на разсрочено плащане за нуждите на отделението и на ендоскопския кабинет със средства на болницата. Чрез новия апарат може да се осъществява навременна превенция на злокачествени заболявания на черен дроб, бъбреци, панкреас и дебело черво, като изследването щади пациента.

„Ехографът поддържа висока резолюция на скенера и разполага с Shear wave elastography – неинвазвиен метод за оценка на фиброзата при паренхимните заболявания на черния дроб. Подходящ е за разграничаване на здрав черен дроб от такъв с начална фаза на фиброза или достигнал до стадий на чернодробна цироза, без необходимост от изършване на чернодробна биопсия“, обяснява д-р Илко Костурков.

Апаратът има възможности за контраст усилена ехография – чрез специално контрастно вещество се позволява да се открият и установят вида на формации в черния дроб, панкреас, бъбреци, дебело черво и да се определи дали са злокачествени, доброкачествени или метастатични.

Изполваният неизваивен метод е без странични ефекти“, уверява гастроентерлогът.

С ехографа може да бъде извършена биопсия под контрол – чрез специална автоматизирана система се извършва вземане на тъкан от черен дроб, панкреас , бъбрек за верификация при туморни формации. Извършването на манипулацията под ехографски контрол намалява честотата и тежестта на усложненията от манипулацията.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *