Нов  триумф в силен онлайн конкурс на избраниците на „Сребърна Янтра”

0

Седем избраници сред лауреатите на МК „Сребърна Янтра” – Велико Търново`2019 представиха България на силния международен онлайн конкурс “Radiant Ray of Music”, организиран от “Rodica Rosioru Studio” – Молдова. Равносметката е повече от респектираща – един трофей, две първи награди, по една втора, трета и поощрителна награди спечелиха младите български таланти.

В условия на социална изолация и извънредно положение в почти цял свят заради COVID 19, певци на възраст от 5 до 25 години от близо 20 държави в два тура си оспорваха наградите на „Radiant Ray”. Видеоклиповете на конкурсните песни трябваше да бъдат записани наживо в домашни условия.

Добричлийката Димитрина Германова, която броени дни преди „Сребърна Янтра” 2019 се завърна от Холивуд с три медала от Световния шампионат на изкуствата, защити участието си в големия онлайн конкурс със спечелването на трофея в най-голямата възрастова група – 16-25 години. В тази силна група първото място извова съгражданинът на Диди – харизматичният Александър Петров, а трето – гласовитата Александра Златева от Разград.

Атрактивната Жаклин Костадинова от Бургас спечели първа награда в групата на 11-годишните, а второто място  бе за не по-малко артистичния варненец Максим Ялнъзов.

При 13-годишните представителката на ДЕС „Румина” – В. Търново Василена Василева спечели поощрителната награда в групата.

Много добро представяне, макар и без награда, записа и най-малката участничка в “Silver Yantra” Team – 7-годишната Искра Огнянова от София.

„Особено съм горда с успеха на нашите избраници. За пореден път лауреатите на великотърновския конкурс „Сребърна Янтра” доказаха, че са изключително конкурентни на сцените по света – талантливи, артистични, успешни. В никакъв случай не бива да се подценяват онлайн конкурсите, защото те дават възможност на много повече хора да опитат шанса си без да пътуват и да влагат огромни средства за това, да премерят сили. Извънредната обстановка ”StayHome” наложи аткивното участие и на родителите. Те трябваше да се преквалифицират в оператори и тонрежисьори с телефоните и камерите вкъщи. Прави чест на организаторите, че със специални дипломи отличиха вокалните педагози на финалистите – Елена Карабельова (Добрич), Мариета Секлемова (Бургас), Мила Маврова (Варна), Кремена Кряколова (Търговище/Разград), Моника Тодорова (В.Търново) и Мери Мердинян (София). Благодарствени дипломи получиха и родителите на нашите участници” – разказа Румяна Начева – директор на МК „Сребърна Янтра”, селекционер на тима и член на международното жури на конкурса “Radiant Ray of Music”.

„Онлайн конкурси са изпитание и за нас – членовете на международното жури. В този трябваше да видим, чуем и оценим над 220 песни, но в един друг конкурс например, който още не е приключил – участниците са 718 и за наша радост – имаме финалист! „Домакините” от Кишинев ни предложиха перфектна организация, уважение към труда и таланта на участници, жури, педагози, родители… Вълнуваща беше и директната онлайн церемония по обявяване на резултатите. Нашите избраници, освен наградите на журито,  получиха много покани за участие в престижни конкурси в Естония, Латвия, Германия, Сев. Македония, Молдова, Румъния.., както и „Сребърна Янтра” покани силни чуждестранни изпълнители във Велико Търново. Искам специално да благодаря на проф. д-р Родика Рошиору , дългогодишен член на нашето жури, за поканата към МК „Сребърна Янтра” да бъде партньор на “Radiant Ray of Music” и лично към мен като жури, председател на което бе нар.артист Константин Москович. ” – допълни г-жа Начева.

сн. архив „Сребърна Янтра”

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *