Сигнали за домашно насилие заливат полицията и прокуратурата, жертвите вече има къде да бъдат приютени и защитени

0

М. Милчева

По няколко сигнала за домашно насилие постъпват всяка седмица в ОДВМР – Велико Търново, сред тях са и брутални прояви на агресия. Един от последните случаи, по които е образувано досъдебно производство, е на жена от село Беляковец, която е искала да бъде изведена от средата, за да се спаси от системния тормоз в семейството. Многобройни са и жалбите, които постъпват и в Районна прокуратура.  52 дела по Закона за защита от домашното насилие са били образувани миналата година в Районен съд – Велико Търново, всички те са приключени и са постановени мерки за защита на лицата.

Големият проблем досега беше, че полиция, съд и прокуратура, следвайки законодателните процедури, се заемаха с  извършителите на насилието, но нямаше къде да настанят жертвите – жени, деца, възрастни хора, претърпели различни форми на насилие. Точно тази важна функция ще изпълнява новият Кризисен център за лица  “Търновград”,  който ще посрещне първите си потребители от 1 юли в двете  нови къщички на ул. „Драган Цончев“ 8.

Днес и утре – на 8 и 9 юни, в Центъра се провежда втори модул от обученията  на персонала, съобщи Росица Димитрова – директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново.  В обучението участват представители на Дирекция „Социално подпомагане“, ОДМВР, РУП, Районна прокуратура, Районен съд, Община Велико Търново. Представители на институциите представиха дейността на Центъра на специална среща, в коякто се включи и областният управител проф. Любомира Попова.

 

Проектът за изграждане на двата блока ул. „Драган Цончев” е на стойност 2 169 123 лева безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси” и беше стартиран през 2017 година.

Освен изграждането на къщичките в кв. „Зона Б”, беше обявен конкурс за набиране на персонал и бяха назначени 21 души – психолог, социални работници, управител, медицинско лице, трудотерапевти,  пазачи, хигиенисти.

По 15 човека е капацитетът на двете сгради, в които ще се предоставя комплекс от услуги за лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация. Ще им бъде оказвана индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности, правно консултиране, социално-психологическа помощ, подобряване и формиране на умения за социално включване, работа за интегриране на лицата на трудовия пазар,  и обществения живот, а когато се налага и незабавна намеса, включително от мобилни екипи за кризисна интервенция. Потенциалните потребители ще имат денонощен достъп до услугата и при спешна нужда.

От услугите на центъра могат да се възползват лица, жертви на насилие, социално слаби, жертви на трафик или експлоатация, останали без подслон при бедствени ситуации. Те могат да престоят до 6 месеца, но всички случаи са индивидуални, посочи Росица Димитрова, така че престоят им може да бъде удължен. Важно е обществото да знае за ролята на Центъра и  възможностите на неговите специалисти. Не е задължително тук да се прави кризисната интервения, тя може да се извършва и мобилно, стига да се спечели общественото доверие, подчерта социалната директорка. Изключително важно е , че именно тук се осъществява субординацията между отделните институции, която до сега не беше на достатъчно добро ниво.

Двете къщи на ул. „Драган Цончев” предлагат отлични условия за своите потребители. Стаите – с по едно и две легла, са оборудвани с модерни и красиви мебели, имат самостоятелни санитарни възли, налични са нови завивки, спално бельо. Оборудвани са и залите за индивидуални и групови занимания.

Своята подкрепа за Кризисния център изрази и проф. д-р Янка Тянкова-Тодорова, зам.-ректор по административноправни дейности във ВТУ. Тя припомни ситуацията отпреди повече от 10 години, когато влиза в сила Законът за защита от домашно насилие. Текстовете тогава бяха кратки и лаконични, нямаше тази обстойна нормативна уредба, която съществува сега, коментира проф. Тянкова.

Десетки жертви на домашно насилие са търсили помощта на  юристи и студенти от Правната клиника в университета. Тогава обаче липсва намеса на държавата, няма и никаква координация  между институциите. Ние консултирахме жертвите, пишехме жалбите. Почти всички бяха интелигентни жени, които обаче много често оттегляха молбите си. Въпросът им беше кой ще им помогне после, когато полицията и съдът си свършат работата, разказа проф. Тянкова. Тя посочи и конкретен случай на възрастна дама, бивша детска учителка, която години наред търпяла побоите на своя алкохолизиран син. И тя, като много други, била отчаяна, объркана, и не знаела как да се справи с трудната ситуация. Именно в такива случаи, освен квалифицираната правна помощ, е необходима ролята на социалните работници, на психолозите. Затова подкрепям тази инициатива, защото това е реализация на  всичко, което липсваше през годините като защита на жертвите от домашното насилие, подчерта проф. Тянкова.

Всички, които имат нужда от защита, или искат да подадат сигнал за някаква форма на насилие, тормоз, трафик или експлоатация, могат да направят това от 1 юли на следните номера:

0882062166

0884012125

0882950272

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *