Чакат майката на трите деца, оставени сами в горящ апартамент, да се поправи, за да й ги върнат

0

М. Милчева

Институциите във Велико Търново правят всичко възможно, за да превъзпитат майката, която остави сами трите си деца и те по чудо оцеляха в горящ апартамент. Инцидентът стана преди дни в квартал „Чолаковци”.  Децата на 5, 8 и 10 години бяха спасени, благодарение на бързата и адекватна намеса на пожарникарите.

Оказа се, че те са били оставени за пореден път сами от майка си в предоставеното им общинско жилище и след игра са запалили апартамента. По-късно стана ясно, че малчуганите са били на произвола на съдбата поне от два дена. Доста време трябваше на полицията да издири родителката им, за да я настани заедно с тях в болницата след инцидента.

В момента децата са в Център за настаняване от семеен тип, а с майката работят специалисти в Център за обществена подкрепа, съобщи Росица Димитрова, шеф на социалната дирекция в Общината.

Държавата и Общината  не са преставали да подкрепят тази жена през годините, посочи Димитрова. На семейството е осигурено общинско жилище, тя получава всички регламентирани средства по Закона за семейните помощи, съдействано й е да си намери работа, но всичко това е безрезултатно.

Шест месеца има на разположение майката на трите деца, за да докаже, че има промяна в поведението й, като през това време с нея непрекъснато ще продължат да работят специалисти, посочи Мая Пешева, директор на Дирекция „Социално подпомагане”. Ако обаче тя не покаже никакъв напредък и не докаже поне минимални усилия за промяна, може да се стигне до отнемане на родителските права, посочи Пешева.

За съжаление, майката продължава да демонстрира абсолютна незаинтересованост към ситуацията. В това лично се увери репортер на „Болярски новини” преди два дена, след като стана свидетел на  свободното й поведение в компанията на видимо пиян мъж в центъра на града.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *