Мъж направи градинка със зеленчуци без ограда, всеки да бере каквото и колкото иска

0

М. Милчева

Градинка с различни видове зеленчуци, от която могат да си берат всички хора,  направи жител на великотърновското село Балван. Вече втора година Руси Христов почиства запустяло парче общинска земя и с лични средства засява различни видове култури. Прекрасна реколта от домати, пипер, краставици, зелен фасул, лук, отгледал мъжът миналата година. За да се стигне до всичко това, Христов полага и необходимите немалко грижи – слагане на разсад, препокапаване, поливане. Плодородната почва в селото, както и липсата на  препарати при третирането й, прави продукцията чиста и вкусна. Сега отново градинката е пълна с екологично чисти зеленчуци, които са достъпни за всички жители на селото, а и за гостите на населеното място, разказа журналистката Милка Денева, която е съседка на предприемчивия човек.

„Да бере всеки, който има нужда!“, казва балванчанинът за своята инициатива. Тези дни обаче той има притеснение, защото от кметството му подхвърлили,  че трябва да унищожи растенията, които са на чужда земя. Той се притеснява да посочи кой точно е хвърлил око на градинката му, но недоумява на кого пречи тя.

Аз лично съм дал на Руси Христов разрешение да ползва това парче земя и приветствам неговата инициатива, каза за „Болярски новини” кметът на Балван Недьо Георгиев. Той е категоричен, че няма да позволи продукцията да бъде унищожена. Руси почиства мястото пред дома си, въпреки, че е общинско. Малцина правят подобно нещо и работата му заслужава похвала, допълва Георгиев.

Казусът развълнува и адвокат Грета Ганева, която специално изрази позиция в своята фейсбук страница.

Законът го пази. Ако засееш в чужда нива и собственикът се противопостави, дължиш връщането й, но след прибирането на реколтата. Няма законов път за унижощаване на засятото, подчерта адвокат Ганева.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *